Ajankohtainen

Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin ensi yönä – Suomi siirtyy talviaikaan

Kellojamme siirretään taas takaisin talviaikaan ensi sunnuntaina 30. lokakuuta.Kesäaikamme päättyy ja talviaika eli toisin sanoen normaaliaikaamme palataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin huomenna sunnuntaina aamuyöllä klo 04:00 -> 03:00.
Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä. Samanaikaisuus on tärkeää esimerkiksi kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Kelloja siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Sunnuntain aamuyö on valittu siirtymisen ajankohdaksi siksi, että liikenne on silloin vähäisintä ja kellojen siirtely aiheuttaa vähiten haittaa.

Kesä- ja talviajan käyttö on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa. Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa pysyvästi vuodesta 1981 lähtien. Suomi siirtyi Euroopan maista viimeisenä pysyvään kesäaikajärjestelyyn.

Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Harjoitteen tarkoituksena on lisätä lisää valoisaa aikaa ihmisen vuorokausirytmiin. Viime vuosien tutkimustulokset kuitenkin antavat osviittaa, että kellojen siirrolla on myös paljon haittapuolia, mistä syystä EU:ssa onkin jo tehty periaatepäätös luopua kellojen siirrosta. Toimeenpano on kuitenkin jäänyt byrokratian rattaisiin mm. covid-vuosien vuoksi, joten saamme vielä odottaa toistaiseksi siirtelystä luopumista.

Japyh.com