Viihde

21 mielenkiintoista faktaa, joita et ehkä tiennyt suositusta Sopranos-sarjasta

Huippu TV-sarjasta Sopranos tehtiin kaikkiaan vain kuuden tuotantokauden verran.
Sopranos-sarja kertoi fiktiivisestä mafiaperheestä, joka tehtiin vuosien 1999-2007 välisenä aikana. Sarja sai välittömästi suuren suosion ja loppuen lopuksi sarjaa tehtiin vain kuusi tuotantokautta. Noiden vuosien aikana sarja voitti muun muassa 21 Emmy-palkintoa sekä viisi Golden Globea. Näiden lisäksi sarja listattu useasti kaikkien aikojen parhaimmaksi tv-sarjaksi.

Sarjan pohjalta on tällä hetkellä tekeillä elokuva, The Many Saint of Newark joka julkaistaan syksyllä. Elokuva kertoo Tony Sopranosin nuoruudesta ja sijoittuu vuoteen 1967. Tonyn roolissa nähdyn, vuonna 2013 menehtyneen James Gandolfinin Sarjan pohjalta on tällä hetkellä tekeillä elokuva, The Many Saint of Newark joka julkaistaan syksyllä. Elokuva kertoo Tony Sopranosin nuoruudesta ja sijoittuu vuoteen 1967. Tonyn roolissa nähdyn, vuonna 2013 menehtyneen James Gandolfinin saappaisiin hyppää elokuvassa hänen 22-vuotias poikansa Michael Gandofini.

Sopranos -sarja ollessa jälleen ajankohtainen on hyvä aika katsastaa muutamia mielenkiintoisia faktoja kulttisarjasta. Miten on, tiesitkö sinä jo nämä kaikki?
1. James Gandolfinin mukaan tosielämän ”viisaat miehet” ottivat häneen usein yhteyttä ja antoivat vinkkejä rooliin.

2. Tietojen mukaan joissain kohtauksissa Gandolfini työnsi kenkiinsä kiven, joka sai hänet raivostumaan. Näin hän pystyi vetämään roolinsa autenttisemmin. Hän myös valvoi useita aamiaskohtauksia varten koko yön, jotta näyttäisi oikeasti uupuneelta.

3. Neljännen kauden palkkakiistojen jälkeen Gandolfini antoi jokaiselle päätähdelle reilut 28 000 euroa omasta taskustaan.

4. Sarjan luojalla David Chasella oli vain yksi sääntö lääkäri Melfin toimistossa nähtyihin kohtauksiin, ei liikkuvaa kameraa.

5. Lorraine Braccoa pyydettiin alunperin ensin Carmela Sopranon rooliin. Hänen mielestään rooli oli kuitenkin liian samanlainen kuin hänen roolinsa legendaarisessa Mafiaveljet-elokuvassa. Hän näki psykiatri Melfin roolin haastavampana.

6. Corrado Sopranosin lempinimi Junior juontaa juurensa tosielämään. Ennen näyttelijän uraansa Tony Sirico oli mukana rikollisessa elämässä. Noissa piireissä hänet tunnettiin nimellä Junior.

7. Gandolfini on ainoa näyttelijä, joka nähdään sarjan jokaisessa jaksossa.

8. Toisella ja kolmannella kaudella Steve Schirrippa joutui pukeutumaan niin sanottuun läskipukuun näytellessään Bobby Bacalaa.

9. HBO pelkäsi, että sarjan nimi tuo ihmisille mieleen musiikin ja oopperalaulajat. Siksi he päättivät sijoittaa aseen sarjan nimilogoon.

10. Michael Rispoli kävi alun perin koe-esiintymisessa Tonyn roolia varten. Sarjan luoja David Chase piti hänen esiitymisestään niin paljon, että hän mukautti alun perin paljon vanhemman Jackie Aprilen roolin Rispolin ikään sopivaksi.

11. Drea De Matteo joutui istumaan neljä tuntia maskissa ennen jokaisen kohtauksen kuvaamista. Hänen hiustensa laittaminen vei pari tuntia ja jos kädet, jalat tai torsi näkyivät kuvissa, jouduttiin hänen tautointinsa peittämään meikin avulla.

12. Toisella tuotantokaudella sana fuck kuultiin kaikkiaan 715 kertaa.

13. Jamie-Lynn Sigler, Robert Iler, David Proval, Nancy Marchand sekä Jerry Adler ovat ainoita, joilla ei ole italialaisia sukujuuria.

14. Kun Jamie-Lynn Sigler tuli Meadow Sopranosin hahmon koekuvaukseen, hän ei tiennyt sarjasta juuri mitään. Nimen perusteella hän kuvitteli sen kertovan oopperalaulajista.

15. Bada Bingin toimiston seinällä nähtävässä pidätyskuvassa on 23-vuotias Frank Sinatra. Hänet pidätettiin vuonna 1938 naimisissa olevan naisen viettelemisestä.

16. Päätähden nimen piti alun perin olla Tommy. Se kuitenkin muutettiin Tonyksi.

17. Chasen mukaan Tonyn ja hänen äitinsä suhde kuvastaa hänen ja hänen oman äitinsä välistä suhdetta.

18. Sarjan jokainen jakso maksoi noin 1,7 miljoonaa euroa.

19. Muusikko ja näyttelijä Steven Van Zandt ”Little Steven” näytteli Sopranos-sarjassa Silvio Danten roolia. Hänet tunnetaan parhaiten Bruce Springsteenin E Street Bandin pitkäaikaisena kitaristina.

20. Sarjan luonut Chase ohjasi kaksi jaksoa. Ensimmäisen ja viimeisen.

21. Sarjassa ei nähty juurikaan improvisaatiota, vaan käsikirjoitusta seurattiin tarkasti.

Lähde: IMDb

Raimo Jalo