Urheilu

Suomen joukkue painin MM-kilpailuihin nimetty

Suomen Painiliitto nimesi joukkueen ensi viikolla Norjassa käytäviin painin MM-kisoihin.Oslossa painittaviin kisoihin Suomi lähtee viiden painijan joukkueella ilman Tokion Olympialaisissa esiintynyttä kaksikkoa.

Suomen joukkueen konkari on 26-vuotias vapaapainija Jere Heino. Raskaassa sarjassa painiva porilainen oli lähellä olympiapaikkaa vuoden 2019 MM-kisoissa Nur-Sultanissa (KAZ) ja hakee nyt onnistunutta turnausta korona-ajan haasteiden jälkeen.

– Jere Heinon laadukas valmentautuminen on ollut korona-aikana todella haastavaa, sillä raskaan sarjan vapaapainijalle ei ole saatavilla kotimaassa tasokkaita harjoitusvastustajia. Nyt on harjoittelussa jo päästy lähemmäksi normaalia ja MM-kisoihin on valmistauduttu kansainvälisen turnauksen ja -leirityksen kautta. Oman tason mukaisella otteella Heino voi taistella jopa pistesijasta MM-matolla. Muita mies- tai naisvapaapainijoita emme tällä kertaa MM-kisoihin lähetä, kommentoi tiedotteessa vapaa- ja naispainin vastuuvalmentaja Niko Kettunen.

Kreikkalais-roomalaisen painiin Suomi lähtee neljän painijan joukkueella. Sekä Kooveen 22-vuotias Elmer Mattila sarjassa 67 kg että Ilmajoen Kisailijoiden 24-vuotias Matias Lipasti sarjassa 77 kg olivat taistelemassa viime kevään olympiakarsintaturnauksissa Tokion paikoista. Sarjassa 72 kg Lapuan Virkiän 24-vuotias Mikko Peltokangas ja raskaan sarjan 23-vuotias Konsta Mäenpää sen sijaan nähtiin viimeksi arvokisamatolla huhtikuussa Puolan EM-kisoissa.

Poikkeuksellisesti olympiavuonna järjestettävät MM-kilpailut ovat painissa loppuvuoden tärkein kisa, joka kerää suuren joukon Tokion olympialaisten ja muiden arvokisojen mitalisteja. Suomen joukkueessa ei nähdä Tokiossa paininutta kaksikkoa. Olympialaisissa viidenneksi sijoittunut Arvi Savolainen on keskittynyt alkusyksyn ajan harjoitteluun eikä kilpaile Oslon MM-matolla. Raskaan sarjan Elias Kuosmanen kuntouttaa vastikään operoitua kyynärpäätään.

– Krekon joukkue on nuori, mutta silti jokaiselta urheilijalta löytyy jo rutiiniakansainväliseltä tasolta. Odotan ennakkoluulottomia otteita ja kovuutta kääntää tiukat kamppailut kotiin. Tietenkin Savolaisen ja Kuosmasen puuttuminen joukkueesta vaikuttaa menestymisennusteeseen, mutta heidän kohdaltaan MM-kisat tulivat liian nopeasti. Tarvitsemme kuitenkin lisää potentiaalisia menestyjiä, joten nyt on näiden valittujen miesten aika näyttää kyntensä maailman valioiden joukossa, kommentoi tiedotteessa kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela.

Suomen joukkue Oslon MM-kilpailuissa 2. – 10.10.2021 (suluissa painoluokan kilpailupäivät):

Vapaapaini:
125 kg: Jere Heino, Porin Paini-Miehet (2. – 3.10.)
valmentaja: Niko Kettunen

Kreikkalais-roomalainen paini:
67 kg: Elmer Mattila, Koovee Tampere (9. – 10.10.)
72 kg: Mikko Peltokangas, Lapuan Virkiä (7. – 8.10.)
77 kg: Matias Lipasti, Ilmajoen Kisailijat (7. – 8.10.)
130 kg: Konsta Mäenpää, Ilmajoen Kisailijat (8. – 9.10.) valmentajat Marko Yli-Hannuksela ja Juha Lappalainen

Vapaapainin osalta arvonnat suoritetaan perjantaina 1.10. Suomen aikaa klo 16, jonka jälkeen tiedetään Jere Heinon sarjan ottelukaavio ja hänen lauantaiaamun avausvastustaja. Kreikkalais-roomalaisen osalta arvonnat suoritetaan keskiviikkona 6.10.

Lähde: Suomen Painiliiton tiedote

Vixi