Viihde

6 maailman oudoimpaa urheilulajia

Japyh.com on kerännyt kuusi oudoimpaa urheilulajia maailmalta. Tiesitkö näitä lajeja?Maailmalta löytyy lukuisia tuntemattomia lajeja, joista moni ei tiedä yhtään mitään. Listasimme kuusi käsittämätöntä urheilulajia maailmalta.

6. Uppokiekko


Pelin tarkoituksena on tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja. Maali tehdään lyömällä kiekko mailalla maaliin. Joukkueissa on kuusi pelaajaa ja kuusi vaihtopelaajaa. Ottelussa on kaksi 15 minuutin puoliaikaa ja kolmen minuutin tauko niiden välissä. Jos peli on tasan, pelataan kaksi viiden minuutin jatkoerää ja niiden jälkeen tarvittaessa äkkikuolemaerä.

Maalit ovat kolme metriä leveät ja 25 senttimetriä korkeat. Pelivälineenä käytettävän kiekon halkaisija on 80 millimetriä, paksuus 30 millimetriä ja paino 1,3 kilogrammaa. Puinen maila on enintään 35 senttimetriä pitkä. Pelaajilla on sukellusmaski, uimalakki, hanska, snorkkeli, räpylät ja korvasuojat.

Uppokiekko keksittiin 1950-luvulla. Maailmamestaruuskisoissa 2006 oli mukana 17 maata. Kansainväliset turnaukset järjestää CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques, World Underwater Federation).

5. Hornussen (Hornussaus)


Hornussen on sveitsiläinen urheilulaji, joka muistuttaa pesäpallon ja golfin välimuotoa. Laji on saanut nimensä pelissä lyötävästä kiekosta, jota kutsutaan nimellä ”Hornuss” tai ”Nouss” (suomeksi herhiläinen). Nimi viittaa ääneen, jonka kiekko tekee lentäessään ilman halki jopa 300 kilometrin tuntinopeudella.

4. Polkupyöräpallo


Polkupyöräpallo (tai pyöräpallo) on pallopeli, jossa yritetään saada polkupyörän satulassa istuen palloa maaliin. Peli on hieman samanlaista kuin futsal, sillä sitä pelataan sisällä.

Polkupyöräpallon kehitti vuonna 1893 amerikkalais-saksalainen Nicholas Edward Kaufmann. Pelistä tuli hiljalleen suosittu Euroopassa ja lajin ensimmäiset MM-kilpailut käytiin vuonna 1929. Polkupyöräpalloa on vuotuisten MM-kilpailuiden lisäksi käyty mm. työläisolympialaisissa Asian Indoor Gamesissa.

Polkupyöräpallon pyörä on hyvin erilainen kuin normaali polkupyörä. Se on paljon painavampi kuin peruspolkupyörä. Pyörässä on vain yksi vaihde ja eikä laiskaan jarruja. Satula on sijoitettu takapyörän keskiötä taaemmas, ja pyörällä on helppo mennä taaksepäin. Pyörä maksaa suurin piirtein kaksituhatta euroa.

3. Yukigassen


Yukigassen on Japanissa kehitetty talviurheilulaji, joka muistuttaa sitä leikkimielisempää lumisotaa. Lajin nimi tulee japanin kielen sanoista yuki (suom. lumi) ja kassen (suom. taistelu tai sota), joka taipuu rendakuperiaatteella. Yukigassen on erittäin suosittu laji Japanissa. Japanissa sitä pelataan erillisissä miesten ja naisten joukkueissa, mutta muualla maailmassa sekajoukkueissa.

Ensimmäinen virallinen yukigassen-ottelu pelattiin Japanin Sōbetsussa 1989 ja ensimmäinen ottelu Japanin ulkopuolella Australiassa 1992. Yukigassenin maailmanmestaruuskilpailut pidetään vuosittain Japanin Sōbetsussa. Lajin Euroopan-mestaruuskilpailut käydään Kemijärvellä ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Norjan Vuoreijassa.

2. Shin-kicking (sääriin potkiminen)


Taas yksi brittiläisiä neronleimauksia, säärillepotkiminen. Tuomarilla on jostain syystä päällänsä valkoinen laboratoriotakki ja kädessään puinen keppi. Ottelijat ottavat toisistansa otteen hartioista eikä se saa irrota. Toista pyritään potkimaan säärille niin, että saa toisen maahan. Lahkeisiin tungetaan ennen ottelua pehmusteeksi hieman heinää. Kerrassaan mahtava laji.

Laji sai alkunsa jo 1600-luvun alussa Englannissa. Sen yksi suosituimmista tapahtumista Cotswold Olimpick Gamesissa, kunnes tapahtuma lopetettiin 1850-luvulla.

1. Shakkinyrkkeily

Shakkinyrkkeily on urheilulaji, jossa yhdistyvät shakki ja nyrkkeily. Lajin kehitti vuonna 2003 alankomaalainen performanssitaiteilija Iepe Rubingh sarjakuvapiirtäjä Enki Bilalinvuonna 1992 ilmestyneen sarjakuvan Froid-Équateur (suomeksi Kylmä päiväntasaaja) innoittamana.

Shakkinyrkkeilyottelu koostuu parittomasta määrästä eriä, joissa vuoron perään pelataan kolme minuuttia shakkia ja nyrkkeillään kolme minuuttia (aiemmin neljä minuuttia shakkia ja kaksi minuuttia nyrkkeilyä). Erien välillä on lyhyt tauko, jonka aikana kilpailivat vaihtavat varusteitaan. Shakissa kummallakin pelaajalla on yhdeksän minuuttia aikaa siirtojensa tekemiseen. Ottelu voi päättyä shakkimattiin, pelaajan shakkisiirtoihin käytettävän ajan loppumiseen, tyrmäykseen, tuomarin päätökseen nyrkkeilyerän aikana tai vastustajan luovuttamiseen shakki- tai nyrkkeilyerän aikana. Erien lukumäärä ja kestot voivat vaihdella otteluillan ohjelman vaatimusten ja järjestäjän päätösten pohjalta.

Shakkinyrkkeilyn kansainvälinen kattojärjestö on World Chess Boxing Organisation eli WCBO. Lajin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Amsterdamissa, Hollannissa vuonna 2003. Tuolloin voiton vei lajin kehittäjä Iepe Rubingh itse. Ensimmäiset Euroopan-mestaruuskilpailut järjestettiin lokakuussa 2005, ja mestaruuden vei bulgarialainen Tihomir Titško. Myös kansainvälisen shakkiliiton FIDE:n puheenjohtaja Kirsan Iljumžinov on esiintynyt näytösluonteisessa shakkinyrkkeilyottelussa.

Suomessa perustettiin Suomen Shakkinyrkkeilyklubi ry marraskuussa 2014 ja säännöllinen harjoittelu aloitettiin Helsingin Tarmon tiloissa Helsingissä tammikuussa 2015. Klubi on sittemmin siirtynyt harjoittelemaan Savate Klubille Sörnäisiin.
Ensimmäinen julkinen shakkinyrkkeilyottelu Suomessa järjestettiin 6. kesäkuuta 2015.

Suomalainen shakkinyrkkeilijä Sakari Lähderinne voitti alle 75-kiloisten maailmanmestaruuden Kalkutassa Intiassa pidetyissä kisoissa. Lähderinne voitti finaalissa venäläisen Denis Gurban. Hän voitti vuonna 2019 Turkin Antalyassa järjestetyssä turnauksessa maailmanmestaruuden. Finaalissa hän voitti ranskalaisen Xhemsid Vogliqin tyrmäyksellä.


Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme oudoimpia urheilulajia? Uskaltaisitko lähteä harrastamaan näitä listamme urheilulajeja lainkaan?!, kommentoi

Japyh.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *