AnaGonda turisee

Sirkka Ruotsalaisen syntymästä 121 vuotta

Sirkka Ruotsalainen oli Aku Ankka -lehden ensimmäinen päätoimittaja. Tätä ennen hän ehti työskennellä Suomen ulkomaan edustoissa, Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien palveluksessa ja aikakauslehti Valittujen Palojen päätoimittajana. Ruotsalainen myös suomensi kirjallisuutta.

Sirkka Ruotsalainen (o.s. Nuormaa) syntyi 11. toukokuuta 1901 Tampereella, missä hänen isänsä Severi Nuormaa toimi tuolloin Tampereen työväenopiston johtajana. Hänen äitinsä Hilja (o.s. Wendell) oli käynyt jatko-opiston ja toimi sittemmin lastensuojelutyössä. Hänen isänsä Severi pakeni Yhdysvaltoihin vuonna 1903 pelätessään venäläisten viranomaisten toimia. Tuolloin Suomen kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov karkotti myös Päivälehden päätoimittajan Eero Erkon (1860-1927) Yhdysvaltoihin.

Nuormaat palasivat takaisin Suomeen vuonna 1905, oli Suomessa muuttuneet poliittiset olot huomattavasti parempaan suuntaan. Yhtenä syynä oli, että kenraalikuvernööri Bobrikov oli surmattu Eugene Schaumanin ansiosta kesäkuussa vuonna 1904. Nuormaiden perhe asettautui Turkuun asumaan lopullisesti vuonna 1909, jossa Sirkka kirjoitti itsensä ylioppilaaksi 1921. Tuon tutkinnon seuranneena saman vuoden syksynä hän opiskeli ranskaa Ruotsissa Göteborgin korkeakoulussa. Suoritettuaan myös konekirjoituskurssin kielitaitoinen nuori tyttö hakeutui töihin ulkoministeriön palvelukseen. Hän tiedusteli työtä ennestään tutulta ulkoministeriön kansliapäälliköltä Pontus Artilta, joka kertoi Tallinnan lähetystössä avoinna olevasta työstä. Tuota lähetystö johti tuolloin maisteri Erkki Reijonen, joka oli erittäin vaativa ja ankarahko esimies, ettei kukaan ulkoministeriössä jo työskentelevistä naisista halunnut lähteä Tallinnaan töihin. ”Jos Sirkka tahtoo, niin paikka on”, Artti lupasi. Sirkka viipyi yllättäin yli kolme vuotta Tallinnassa, jossa hän asui Baltian saksalaisen perheen luona tuon ajan. Hänen työkuvaan kuului hoitaa lähetystön arkistoa ja konekirjoittajan työt. Sirkan esimiehenä oli vuodesta 1924 Eljas Erkko, joka oli Sirkalle jo entuudesta tuttu maanpakovuosien takaa.

Eljas Erkosta tuli Sirkan pitkäaikainen esimies Tallinnan lähetystössä. Sirkka siirtyi vuonna 1925 Erkon mukana Englannin Lontooseen, missä tutustui lähetystön kanslistiin Seere Salmiseen. Salminen oli jo aloittanut Lontoon-kirjeiden lähettämisen Uuteen Suomeen, ja tuolloin myös aloitti Sirkka kirjoittamaan lehteen pakinoita. Uusi Suomi olikin Sirkan ja Salmisen seuraava yhteinen työpaikka. Sirkka palasi takaisin Suomeen 1928 ja tuolloin hän hoiti lehden ulkomaankirjeenvaihtoa ja käänsi sarjakuvia.

Sirkka teki pisimmän uransa Sanoma Osakeyhtiössä. Hän siirtyi Uuden Suomen kilpailijan Helsingin Sanomien palvelukseen omien sanojensa mukaan ”hyvän ystäväni Violet Erkon”, siis Eljas Erkon puolison, pyynnöstä. Eljas Erkon yksityissihteerinä Ruotsalainen sai seurata aitiopaikalta lehtiyhtiön vaiheita ja sen omistajan oikukasta luonnetta.

Sihteerintyön lisäksi Ruotsalainen teki Helsingin Sanomissa monipuolisia toimituksellisia tehtäviä. Hän käänsi ulkomaisten uutistoimistojen materiaaleja, kuten tiedeuutisia, ja valitsi lehteen sopivat artikkelit. Lisäksi hän huolehti vasta aloitetusta Naisten palstasta, kirjoitti pakinoita ja toimitti sarjakuvia. Työ jatkui läpi sotavuosien, vaikka Helsingin suurpommituksissa helmikuussa 1944 toimitus tuhoutui osittain. Ruotsalaisen toimittamissa sarjakuvissa sodan vaikutuksen huomaa siitä, että strippien numeroinnissa on katkoksia. Osa sarjakuvista, kuten muitakin papereita ja työhuoneen ikkunat, lensi pommin voimasta Ludviginkadun toimitalon sisäpihalle.

Toisen maailmansodan päätyttyä Amerikka-mielinen kustantaja Eljas Erkko neuvotteli Reader’s Digest-lehden julkaisuoikeudet itselleen. Suomessa Reader’s Digest -aikakauslehti aloitti ilmestymisensä vuonna 1945 nimellä Valitut Palat, ja silloin toimitussihteerinä toimi Sirkka Ruotsalainen. Valitut Palat -lehden päätoimittajana toimi Eero Petäjäniemi, mutta todellisuudessa hänen tittelinsä oli lähinnä vain nimellinen. Todellisuudessa Sirkka vastasi lehden sisällön toimittamisesta ja sai koulutusta amerikanenglannista kääntämiseen. Sirkka toimi Valitut Palat -lehden päätoimittajana, vaikka pesti jäi lyhyeksi. Terveysongelmat pakottivat Ruotsalaisen siirtymään rivitoimittajaksi, ja hänen jälkeensä päätoimittajaksi ryhtyi Helsingin Sanomien pakinoitsijanakin nimeä saanut Seere Salminen.


Toisessa Amerikan-uutuudessa Sirkka sen sijaan työskenteli pitkään. Aku Ankka -lehden Suomen-oikeuksista oli neuvoteltu jo 1940-luvulla, ja kun lehti aloitti ilmestymisensä vuoden 1951 lopussa, Ruotsalaisesta tuli sen ensimmäinen päätoimittaja. Sarjakuvien kääntäminen ja sovittaminen Suomen oloihin oli kuulunut Ruotsalaisen työtehtäviin jo Helsingin Sanomissa, joten työ Aku Ankka -lehden lanseeraajana oli luontevaa.

Aku Ankka -lehden kehittämisessä Suomen oloihin Ruotsalaisella oli suuri vastuu. Aku Ankasta tuli erittäin suosittu aikakauslehti, ja sen levikki yli jo vuonna 1955 yli 100 000 kappaletta. Sirkka toimi lehden päätoimittajana ja kääntäjänä aina vuoden 1967 loppuun saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Hän oli myös ensimmäinen päätoimittaja Kippari Kalle -lehden vuosina 1952-1955.

Sirkan aviopuoliso vuodesta 1936 lähtien Helsingin Sanomien toimitussihteeri Jouko ”Jopi” Ruotsalainen (1908-1979)

Sirkka hyödynsi kirjallisia taitojaan myös toimituksen ulkopuolella. Hän käänsi kirjallisuutta, kuten jännitysromaaneja ja lastenkirjallisuutta. Tammen Kultaiset Kirjat -julkaisusarjan alkuvaiheessa 1950-luvun alussa hän käänsi useita kirjoja, ja esimerkiksi Kisu Killisilmä ja Atte Ankka ja hänen ystävänsä ovat hänen suomentamia.

Sirkka Suosittu Nuormaa

(o.s. Nuormaa, vuoteen 1906 Nyman)

• Syntymäpäivä ja -paikka: 11. toukokuuta 1901, Tampere
• Menehtyi: 31. heinäkuuta 1995, Helsinki

Vanhemmat: Severi Nuormaa (aiemmin Nyman) päätoimittaja ja Hilja Dagmar Ernestine Wendell lastensuojelukeskuksen johtaja

Puoliso: Vuodesta 1936 Jouko ”Jopi” Ruotsalainen

AnaGonda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *