Viihde

”Tiramisun isä” Ado Campeol on poissa

Maailmanmaineeseen nousseen tiramisureseptin keksimisen alkuaskel oli ilmeisesti vahinko.

”Tiramisun isä”, ravintoloitsija Ado Campeol menehtyi lauantaina 30. lokakuuta 93-vuotiaana.


Ravintoloitsija ja “Tiramisun isäksi” kutsuttu Ado Campeol on menehtynyt 93-vuotiaana eilen lauantaina. Campeolin kuolemasta kertovat muun muassa italialaislehdet Corriere della Sera ja la Repubblica.

Pohjoisitalialaisessa Trevison kaupunginssa Campeol omisti ravintolan nimeltä Alle Beccherie, jossa alettiin jälkiruokaa tiramisua tarjoilemaan ensimmäistä kertaa 1970-luvun alkupuolella.

Tiramisun keksimisestä kunnia menee sekä Campeolille, hänen vaimolleen Alballe että kokki Roberto Linguanottolle, italialaismediat kertovat.

Italialaislehti Corriere della Sera kertoo, että tarinan mukaan Alle Beccheriessä olisi käynyt vahinko vaniljajäätelöä valmistettaessa: lusikallinen mascarponea putosi sokerista ja munankeltuaisista tehtyyn seokseen. Alba Campeol ja Roberto Linguanotto maistelivat vahingossa syntynyttä seosta ja ymmärsivät, että siinä on potentiaalia.

Sitten ravintolassa päätettiin kokeilla seoksen tarjoilemista kahviin kastetuilla savoiardi-kekseillä, ja ripotella päälle cacao amaroa eli kitkerää kaakaojauhetta. Tätä versiota syntyprosessista on kertonut vuosien mittaan ainakin kokki Linguanotto.

Loppu on historiaa, niin kuin Corriere della Sera kirjoittaa. Tai ainakin yhtä versiota historiasta, sillä tiramisun alkuperästä on kiistelty pitkään. Se on kuitenkin yleisesti hyväksytty tulkinta, että maailmanmaineeseen noussut resepti kehitettiin Alle Beccheriessä. Ravintolan reseptissä ei ole lainkaan alkoholia, sillä jälkiruoan haluttiin sopivan myös lapsille. Accademia Italiana della Cucina eli Italian keittotaitoakatemia sertifioi Alle Beccherien tiramisureseptin vuonna 2010.

Campeolin suku perusti Alle Beccherien vuonna 1939 ja Ado Campeol aloitti ravintolan pyörittämisen toisen maailmansodan jälkeen. Campeol myi ravintolan vuonna 2014.

Pohjois-Italian Veneton alueen kuvernööri Luca Zaia kirjoitti Twitterissä, että Treviso menetti Campeolin kuoleman takia taas yhden gastronomian ja viinintuntemuksen tähden.

AnaGonda