Viihde

Kirjailija Jaakko Syrjä on menehtynyt 96-vuotiaana

Suomalaiskirjailija Jaakko Syrjä on menehtynyt 96-vuoden iässä ylöjärveläisessä hoitokodissa.[Kirjailija Jaakko Syrjä on kuollut. Hän kuoli viime yönä ylöjärveläisessä hoitokodissa 96-vuotiaana, kertoo Syrjän poika Martti Syrjä STT:lle.

Jaakko Syrjä oli syntynyt 7. maaliskuuta Pälkäneellä vuonna 1926. Martti Syrjä kertoo isänsä sairastuneen runsas viikko ennen kuolemaansa koronaan.

Syrjän puoliso, kirjailija Kirsi Kunnas kuoli viime marraskuussa niin ikään 96-vuotiaana. Pariskunnan pojat Mikko “Pantse” Syrjä ja Martti Syrjä vaikuttavat legendaarisessa Eppu Normaali -yhtyeessä.

Syrjä julkaisi neljä teosta, joista viimeisenä elämäkerrallisen teoksen ystävästään Väinö Linnasta vuonna 2004. Vuonna 1988 ilmestynyt romaani Kertomuksia radan varresta oli tuolloin myös Finlandia-palkintoehdokkaana. Tuon lisäksi Syrjä kirjoitti teokset vuonna 1955 Lumpeenkylässä, 1990 Nuori Metsästäjä ja 2004 Muistissa Väinö Linna I.

Syrjä teki suuren osan työstään kirjallisuuden alalla ulospäin melko näkymättömässä roolissa, kustannusvirkailijana ja epävirallisena ateljeekriitikkona.

– Kustannustyöstä halusin eroonkin, mutta aina minut on saatu vedettyä mukaan lukijaksi. Lukijan edustaja, sitähän kustannusvirkailija on – tulevien lukijoiden ennakkoedustaja, Syrjä kertoi 80-vuotishaastattelussa STT:lle vuonna 2006.

Laaja lukijantyö oli Päätalon Iijoki-sarja. Sen editoijaksi tarvittiin luotettu henkilö, joka myös ymmärtää romaanien kuvaamaa elämänpiiriä.

– Sittenhän on myös kirjailijoita, joiden tekstiä ei pidä muuttaa yhtään. Sellaisia ovat usein novellistit, novelli on tekstinä valmiimpi kuin romaani Syrjä luonnehti.

Syrjä toimi WSOY:n ja Gummerruksen kustannustoimittajana, ja oli Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajana vuodet 1975–1980.Vuodesta 1973 Syrjä toimi vapaakirjailijana.

AnaGonda