Pelinurkka

Vahvat naishahmot esillä syksyn hittipeleissä

Ennen muinoin videopelit miellettiin vain nuorten poikien harrastukseksi. Naispelaajia tuntui olevan vain harvassa. Kenties osittain tästä johtuen etenkin toimintapelien päähahmot ja sankarit ovat olleet perinteisesti miehisiä miehiä, eräänlaisen maskuliinisen machokulttuurin ilmentymiä.
ACS_Evie_Screen1
Aivan kuten elokuvienkin suhteen, myös videopeleissä on menty eteenpäin tuosta kovin 80-lukulaisesta tyylistä. Viime vuosina keskeiset naishahmot ovat vahvistaneet asemiaan mitä erilaisimpien pelien keskushahmoina ja sankarittarina. Kuluvana pelisyksynä nähdään useampikin merkittävä nainen pelien keskeisissä rooleissa, niin päähahmona kuin merkittävänä taustavaikuttajanakin.

angela-basset-r6sRainbow Six Siege -pelin keskushenkilönä toimiva Six on hyvä esimerkki voimakkaasta ja pätevästä naishahmosta, joka on meritoitunut sotilasoperaattori miesvaltaiseksi mielletyllä alalla. Six vastaa omalta osaltaan kansainvälisen Rainbow-erikoisjoukon toiminnasta ja työssään häneltä vaaditaankin hyviä hermoja, tiukkaa päätöksentekotaitoa ja erikoiskoulutusta. Rainbow Six Siege -toimintapelissä Sixin näyttelijäsuorituksesta vastaa arvostettu Hollywood-näyttelijätär Angela Bassett. Muun muassa Oscar-ehdokkuudella noteerattu Bassett on näytellyt kymmenissä elokuva- ja televisiorooleissa aina 70-luvulta lähtien.

Toisena esimerkkinä pätevistä naishahmoista on Assassin’s Creed Syndicate -peli. Viktoriaaniseen Lontooseen sijoittuva peli esittelee keskushahmoina pelattavan sisarparin, Evie ja Jacob Fryen. Sisaruksista maltillisempi Evie on tyylipuhdas assassiini, joka luottaa suoraviivaisen lähestymisen sijaan enemmän malttiin, vaivihkaisuuteen ja salakavalaan vihollisten taltuttamiseen. Evie Frye onkin erinomainen esimerkki naisesta, joka ei jää miesten varjoon missään suhteessa. Evie on älykäs, sanavalmis ja monipuolisesti taidokas sankarihahmo. Keskeisessä roolissaan hän onkin erinomainen vastapaino monien pelien miesvetoiselle sankaritoiminnalle.

Assassin’s Creed Syndicate loistaa myös naissivuhahmojensa osalta. Esiin voidaan nostaa Florence Nightingale, jota pidetään nykyaikaisen sairaanhoidon ja sairaanhoitajien esikuvana. Hänen ansiostaan sairaanhoidosta tuli oikea ammattikunta ja hänen ammattitaitoaan hyödynnettiin myös Englannin ulkopuolella. Pelissä Nightingale nähdään sivuroolissa tekemässä työtään osana Lontoon teollisen aikakauden mullistusta. Vielä merkittävämmäksi naishahmoksi kohoaa kuningatar Viktoria, jonka mukaan viktoriaaninen aikakausi onkin nimetty. Ilmiömäisen johtajuutensa ansiosta Viktoria tuli tunnetuksi merkittävänä hallitsijana ja hänen valtakausi kestikin peräti 63 vuotta.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Taktisen ja toimintapitoisen erikoisryhmätoiminnan ykkösnimi Tom Clancy’s Rainbow Six Siege vie pelaajansa jännittävän ja kiihkeätunnelmaisen toiminnan maailmaan, jossa lainvalvojat ja ammattirikolliset ottavat yhteen toistensa kanssa. Rainbow Six -pelisarja ei edusta suoraviivaista räiskimistä, vaan rakentuu tarkkaan laadittujen strategioiden ja taktisten toimintamallien varaan. Peli soveltuu erinomaisesti myös elektronisen urheilun temmellyskentäksi.
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege julkaistaan sekä PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleille että Windows-tietokoneille 1. joulukuuta 2015. Pelin ikäraja on PEGI 18.

Assassin’s Creed Syndicate

Viktoriaaniseen Lontooseen sijoittuva Assassin’s Creed Syndicate -toimintapeli keskittyy Evie ja Jacob Fryen salamurhaajakaksosiin, jotka taistelevat paremman ja vapaamman Lontoon puolesta. Edessä on pitkä, verinen ja haastava taistelu rikkaita aristokraatteja vastaan poljetun ja alistetun työväen puolesta.
Assassin’s Creed Syndicate julkaistiin PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleille 23. lokakuuta. Windows-tietokoneille peli julkaistaan 19. marraskuuta. Pelin ikäraja on PEGI 18.

AnaGonda