Tokion paralympialaiset 2021

Ratakelaaja Amanda Kotajan tie nousi pystyyn 400 metrillä, Nader Khalili karsiutui selkäuinnissa

Amanda Kotajan tie nousi pystyyn 400 metrillä ja Nader Khalili karsiutui jatkosta uinnissa.
Ratakelaaja Amanda Kotaja ei yltänytT54-luokan 400 metrin finaaliin paralympialaisissa. Hän oli alkuerien yhdeksäs ja näin ensimmäinen aikavertailussa karsiutuja. Kotaja kelasi alkuerissä ajaksi 57,70.

Suomalainen jäi oman alkueränsä viidenneksi, kun kaikkiaan samassa ryhmässä oli seitsemän urheilijaa. Kummastakin alkuerästä pääsi jatkoon kolme parasta, minkä lisäksi kaksi finalistia valittiin aikavertailun perusteella.

Alkuerien voittaja löytyi jälkimmäisestä ryhmästä, jossa yhdysvaltalainen Cheri Madsen kellotti 400 metrin matkan 53,16 sekuntiin.

Kotaja otti eilen hopeaa T54-luokan 100 metrin kelauksessa kauden parhaalla ajallaan. Mitali oli Kotajan ensimmäinen paralympialaisissa, mutta hänellä on aiemmista arvokisoista kolme MM- ja neljä EM-kultaa.

Napakasti startannut Kotaja johti eilistä kilpailua yli 80 metriin, mutta Kiinan Zhaoqian Zhou pääsi lopussa niukasti edelle. Zhoun voittoaika oli 15,90, josta Kotaja jäi kolme sekunnin sadasosaa.

Uimari Nader Khalili teki paralympiadebyyttinsä

Suomalaisuimari Nader Khalili ei onnistunut kauhomaan S14-luokan 100 metrin selkäuinnin finaaliin Tokion paralympialaisissa.

Khalili saavutti alkuerissä maaliviivan ajalla 1.07,04 ja oli oman ryhmänsä kuudes ja viimeinen. Samaisen erän voitti Ukrainan Vasyl Krainyk ajalla 1.01,05.

S14-luokan 100 metrin selkäuinnin Suomen ennätys on Khalilin Helsingissä huhtikuussa uima aika 1.04,15.

Vaasan Uimaseuraa edustava Khalili teki Tokiossa paralympiadebyyttinsä. Uimaliiton mukaan Khalili on ensimmäinen kehitysvammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa sitten vuoden 1998 Naganon talviparalympialaisten.

–  No joo, ehkä se meni hyvin, Khalili kommentoi uintiaan Ylen haastattelussa.

–  Vähän jännitti, hän myönsi.

Maailmanrankingissa Khalili on tänä vuonna ollut sijalla 16.

Vixi