Urheilu

Suomalainen Wisehockey-älykiekkojärjestelmä laajenee Norjaan – “Älykiekko vahvistaa Norjan jääkiekon asemaa”

Norjan kansallinen jääkiekkoliiga on ottanut käyttöön suomalaisen Wisehockey-älykiekkojärjestelmän koko liigassa.Täysin automatisoitu ja reaaliaikainen urheiluanalytiikka palvelee paitsi valmennusta ja pelaajakehitystä myös uudenlaista urheiluelämystä. Älykiekkodatasta saadaan areenoille uutta vetovoimaa. Wisehockeyn reaaliaikainen rajapinta on mahdollistanut uudet palvelut TV:stä mobiilisovelluksiin.

Wisehockeyn tuottama data näkyy paitsi areenoilla, myös televisiolähetyksissä, vedonlyönnissä ja mobiilisovelluksissa. Suurelle yleisölle on mahdollista tuoda esimerkiksi visuaalista vertailua joukkueiden ja pelaajien välillä tai tarjota syvimmän tason analyysiä ammattilaisille ja jääkiekkoanalyytikoille.

– Wisehockey-alustan ainutlaatuinen, reaaliaikainen ja täysin automaattinen rajapinta on mahdollistanut uudenlaisen dialogin fanien kanssa. Illan tapahtumat tarjotaan faneille välittömästi eikä seuraavana päivänä. Kommunikointiin voidaan käyttää kaikkia nykyaikaisia digitaalisia kanavia ja tapoja, mikä on jatkossa päävaatimus varsinkin nuorempien diginatiivien katsojien houkuttelemiseksi urheilun pariin. Skaalauksessa avainasemassa ovat ekosysteemiparterit kuten Norjan liigan tapauksessa The Fan Group, jonka edistyksellinen alusta tarjoaa interaktiivisen kanavan fanien palvelemiseen, kertoo Wisehockey Oy:n myyntijohtaja Miska Kuusisto.

Teknologia tuo uusia työkaluja valmennukseen

Täysin automatisoitu ja reaaliaikainen analytiikka-alusta mahdollistaa sellaisten pelin yksityiskohtien tallentamisen, joita on aikaisemmin ollut työlästä tai mahdotonta kerätä ja analysoida. Data myös muokataan automaattisesti visuaaliseen, helposti ymmärrettävään muotoon, mihin sisältyy kaikkien analysoitujen tapahtumien automaattinen videoklippaus. Tämä antaa valmennukselle ja pelaajakehitykseen työkaluja entistä syvällisempään oman pelaamisen ymmärtämiseen.

Esimerkiksi jokaisen laukauksen maaliodottama (xG-tilasto) koostuu kymmenien suureiden automaattisesta analysoinnista reaaliaikaisesti. Sen mallinnuksessa on käytetty kymmeniä tuhansia laukauksia sekä miljoonia pelin tapahtumia.

– Wisehockeyn vieminen Norjan liigaan osoittaa, että huippuunsa hiottu järjestelmä taipuu helposti uusiin ympäristöihin. Kansainvälinen kiekkoyleisö saa tämän myötä uusia palveluja. Älykiekko vahvistaa Norjan jääkiekon asemaa niin ammatillisesti kuin kilpailussa yleisön ajasta eri urheilulajien ja muiden vapaa-ajan aktiviteettien välillä, toteaa Wisehockey Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mikkonen.

Tampereella kehitetty Wisehockey-älykiekkojärjestelmä kattaa Norjan liigan myötä jo kolme kokonaista ammattilaisliigaa. Järjestelmä on ennestään käytössä kotimaisessa SM-liigassa ja kansainvälisessä KHL:ssä. Lisäksi Wisehockeytä hyödynnetään esimerkiksi jääkiekon kehityskeskuksessa Vierumäellä, missä harjoittelevat muun muassa Suomen jääkiekkomaajoukkueet.

Wisehockey Oy tuottaa automatisoitua ja reaaliaikaista analytiikkaa myös muihin urheilulajeihin. Wisesport-jalkapalloanalytiikkajärjestelmä on ollut jo vuoden ajan käytössä muun muassa Eerikkilän valmennuskeskuksessa.

AnaGonda