Jääkiekko

Porin Ässät jäädyttää kahden seuralegendansa pelinumerot tammi-helmikuussa 2024

Porin Ässät nostaa ensi vuoden alussa Pekka Rautakallion ja Kari Makkosen paidat hallin kattoon.Porin Ässien kiekkolegendan Pekka Rautakallion paita numerolla 5 jäädytetään perjantaina 27. tammikuuta Satakunnan hegemoniaottelun yhteydessä. SM-liigakohtaamisessa iskevät tuolloin yhteen Porin Ässät ja Rauman Lukko.

Porilaissyntyinen Rautakallio nousi 15-vuotiaana SM-sarjajoukkueeseen ja hänestä tuli SM-sarjan historian nuorin maalintekijä 15 vuoden, seitsemän kuukauden ja seitsemän vuorokauden ikäisenä.

Maalit eivät todellakaan jääneet tähän. Rautakallio pelasi Ässien paidassa yhteensä 286 ottelua tehoin 119+115 =234 saavuttaen kaksi Suomen mestaruutta ja yhden SM-hopean.

Rautakallio oli oman aikakautensa uranuurtaja. Oli sitten kyse porttien avaamisesta Pohjois-Amerikassa, urotöistä maajoukkueessa tai pelaamisesta hyökkäävänä puolustajana.

NHL:ssä Pekka Rautakallio pelasi 235 runkosarjan ottelua tehoin 33+121 =154 ja pudotuspeleissä 23 ottelua tehoin 2+5 =7. Puolustaja valittiin ensimmäisenä suomalaispelaajana All Star -otteluun vuonna 1982.

Liigassa parhaalla kaudellaan 78-79 Rautakallio pelasi 36 ottelua tehoin 25+28 =53. Lukemat ovat tänäkin päivänä Liigan puolustajien piste-ennätys.

Liigan parhaaksi puolustajaksi Rautakallio valittiin kolme kertaa ja palkinto kantaa nykyään hänen nimeään. All Star -kentällisessä hän oli neljä kertaa.

Arvokisoissa Pekka Rautakallio nähtiin yhteensä yhdeksän kertaa ja hänet valittiin Vuoden jääkiekkoilijaksi vuonna 1979. Pekka Rautakallio pelasi urallaan myös Helsingin IFK:ssa, jonka riveissä hän oli voittamassa Suomen mestaruutta 1983 ja lisäksi hän toimi joukkueen kapteenina kahden kauden ajan.

Yhteensä Rautakallio pelasi urallaan SM-sarjassa 197 ottelua tehoin 68+53 =121 ja Liigassa 246 ottelua tehoin 106+152 =258.
Suomen Jääkiekkomuseo on aateloinut Rautakallion Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 91.

– Pelipaidan jäädytys on suurin huomionosoitus, jonka yksittäinen pelaaja voi saada. Tämä nostaa todella tunteet pintaan, Rautakallio kertoo Ässien tiedotteessa.

Harjavaltalainen laitahyökkääjä Kari Makkonen siirtyi kasvattajaseurastaan Harjavallan Kuparikiekosta Poriin vuonna 1974. Makkosen myötä termi ”voimahyökkääjä” saapui nopealla aikataululla myös suomalaiseen jääkiekkosanastoon.

Makkonen sai ennakkoluulottomalla pelityylillään lisää vastuuta ja porilaisen jääkiekkoyleisön syttymään. Hyökkääjä nousi aina Ässien ykkösketjuun asti, josta muodostui vastustajissa kauhua ja epätoivoa kylvänyt ikoninen hyökkäyskolmikko Kari Makkonen – Veli-Pekka KetolaArto Javanainen.

Kari Makkonen edusti pelaajaurallaan Suomessa vain Ässiä pääsarjatasolla. Liigassa Makkonen pelasi 529 ottelua tehoin 281+285 =566 runkosarjassa ja pudotuspeleissä 46 ottelua tehoin 19+23 =42. SM-sarjassa pelejä kertyi 36 tehoin 5+5 =10 ja I-divisioonassa 44 ottelua tehoin 31+52 =83.

Makkonen juhli Ässien paidassa Suomen mestaruutta 1978 ja Liiga-nousua 1990. Lisäksi hän saavutti SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin.

Hyökkääjä valittiin kaksi kertaa All Star -kentälliseen ja kaudella 78-79 hän voitti maalikuninkuuden iskemällä 36 ottelussa 36 maalia.

Kari Makkonen pelasi urallaan 9 NHL-ottelua tehoin 2+2 ja hän edusti Suomea yhteensä yhdeksissä arvokisoissa. Suomen Jääkiekkomuseo on aateloinut Makkosen Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 99.

– Tämä on kunnianosoitus, joka merkkaa itselle aivan valtavasti. Kovinkaan moni ei ole Ässissä saanut vastaavaa kunniaa ja pääsen todella kovien nimien joukkoon. Varmasti itse jäädytys tulee olemaan tapahtuma, jota en tule koskaan unohtamaan. Pelasin Suomessa koko ammattilaisurani ja tämä herättää todella paljon tunteita, Makkonen kertoo Ässien tiedotteessa.

Vixi