Musiikki

Tuore Grammy-voittaja Fantastic Negrito nähdään Pori Jazzeilla

Grammy voittaja yhdysvaltaisartisti Fantastic Negrito nähdään ensi kesänä Pori Jazzissa.

Yhdysvaltaisartisti Fantastic Negrito (oik. Xavier Dphrepaulezz) nähdään Pori Jazzissa 13. heinäkuuta, joka voitti viime sunnuntaina ensimmäisen Grammy-palkintonsa. Oklandista kotoisin Fantatic Negrito voitti viime sunnuntaina Los Angelesissa parhaan nykyblues-albumin Grammy-palkinnon. Hänen debyyttipitkäsoitto The Last Days of Oakland -albumi julkaistiin viime kesäkuussa, jolloin se nousi nopeasti kriitikkojen ja musiikkidiggarien suosiksiksi personaallisella bluesin, soulin, rockin ja roots-musiikin fuusiollaan.

Fantastic Negrito käsittelee musiikissaan sosioekonomisia aiheita sekä rotu- ja luokkakysymyksiä, joihin hän on törmännyt jokapäiväisessä arjessaan Yhdysvaltain länsirannikolla. Viidentoista lapsen perheessä varttunut Fantastic Negrito on kertonut ajautuneensa huumediileriksi nuorella iällä, mutta hän innostui musiikista kuunneltuaan Princen Dirty Mind -albumia ja kuultuaan, että Prince oli itseoppinut muusikko.

Mistään äkillisestä tähdenlennosta artistin kohdalla ei ole kyse, sillä Fantastic Negrito allekirjoitti jo 90-luvulla rahakkaan levytyssopimuksen, jonka aikaan hänet tunnettiin artistinimellä Xavier. Muusikon elämä sai kuitenkin dramaattisen käänteen autokolarissa, joka melkein vei hänen henkensä ja johti kolmen viikoon koomaan sekä pitkään kuntoutukseen. Useamman vuoden hiljaiselon jälkeen muusikko loi uuden artistipersoonansa Fantastic Negrito, jonka tärkeimpiä esikuvia ovat R.L. Burnsiden ja Skip Jamesin kaltaiset delta-bluesin sankarit. Eletty elämä ja arjen havainnot kuuluvat artistin kappaleissa, jotka hän tulkitsee omaleimaisella ja rouhealla lauluäänellään. Fantastic Negrito saapuu kesällä ensimmäistä kertaa Suomeen.

Fantastic Negrito – Scary Woman (Live from Viaduct)
Jos Youtube-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pori Jazz 8.-16.7.2017 esiintyjät:

• Torstaina 13.7.: Brian Wilson presents Pet Sounds / Wilco / Bill Frisell Trio / Fantastic Negrito.
• Perjantai 14.7.: Jamiroquai / Herbie Hancock / The Cinematic Orchestra.
• Lauantai 15.7.: Michael Kiwanuka / Jethro Tull / Verneri Pohjola Group: The Music of Pekka Pohjola.
Pori Jazzin ohjelmisto täydentyy kevään aikana lukuisilla uusilla nimillä.

Pori Jazzin liput ovat myynnissä TÄÄLLÄ.

Kuva: fantasticnegrito.com

Jokkeri