Ajankohtainen

Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää!

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänään 8. maaliskuuta.

Naistenpäivänä jaetaan keskimäärin kaksi tulppaania jokaiselle suomalaiselle naiselle. (Kuva: pixabay.com)

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänään maaliskuun 8. päivänä Yhdistyneet kansakunnan päätöksellä vuodesta 1975.

Naistenpäivää on vietetty kansallisilla tasoilla jo huomattavasti ennen vuotta 1975, esimerkiksi Yhdysvalloissa vuodesta 1909 ja Venäjällä vuodesta 1913 alkaen.

Kansainvälisen naistenpäivän historia alkaa kuitenkin jo vuodesta 1857. Silloin New Yorkissa sijainneen tekstiilitehtaan sadat työläisnaiset järjestivät lakon osoittaakseen mieltään alhaisia palkkoja, pitkiä työaikoja ja epäinhimillisiä työoloja vastaan.
Hyvää naistenpäivää (Kuvakaappaus: ekortit.japyh.com)

Suomeen tietävästi 1914

uomessa kansainvälistä naistenpäivää alettiin tiettävästi viettää vuonna 1914. Tuolloin sen tarkoitukseksi määriteltiin naisten sivistäminen terveys- ja työväenasioista.

Maaliskuun 8. vakiintui viralliseksi naistenpäiväksi, kun naiset onnistuivat yhden päivän lakollaan vauhdittamaan Venäjällä tsaarin vallasta luopumista ja yleistä äänioikeutta vuonna 1917.

Yhdysvaltain sosialistipuolue järjesti ensimmäisen naistenpäivän jo vuonna 1909. Jotkut ovat tosin tulkinneet, että Yhdysvaltain osalta teemapäivän historia ulottuu edelliselle vuosisadalle, aina vuoteen 1857 asti. Silloin satoja työläisnaisia lakkoili alhaisia palkkoja, pitkiä työaikoja ja kohtuuttomia työoloja vastaan New Yorkissa.

Naistenpäivä ei ole liputuspäivä Suomessa. Virallinen pyhäpäivä se on esimerkiksi Venäjällä, Israelissa ja Kuubassa.

Lähetä Japyh.comin Naistenpäivä-eKortteja TÄÄLTÄ.

Hyvää naistenpäivää, kaikille naisille!

 

Japyh.com