Urheilu

Sami Kapanen ja Jukka Hentunen Nuorten SM-liigajoukkueen valmentajiksi

KalPan Nuorten SM-liigajoukkueen valmentajat kausille 2015-2017 ovat päävalmentaja Sami Kapanen sekä valmentajat Jukka Hentunen ja Jarmo Malinen. Lisäksi maalivahtivalmentajana jatkaa Ilpo Kauhanen, joka tekee edelleen töitä myös Liiga-joukkueen maalivahtien kanssa.

KalPan_logoNuorten joukkueen tärkein tehtävä on kehittää pelaajia edustusjoukkueeseen

– Olemme miettineet mihin suuntaan Nuorten SM-liigajoukkueen toimintaa tulee kehittää, mitkä asiat ovat tärkeimpiä edustusjoukkueen ja organisaation kannalta. Nuorten joukkueen tärkein tehtävä on varmistaa edustusjoukkueelle mahdollisimman potentiaalisia ja valmiita pelaajia. Nuorten joukkueen peliä halutaan kehittää mahdollisimman KalPalaiseksi peliksi, mutta yksilöiden kehittäminen ja eteenpäin vieminen on se asia mikä tulee olemaan meillä kaiken keskiössä, kertoo urheilujohtaja Kimmo Kapanen.

– Alkujaan se oli Virran Pekan idea, että Sami nousisi Nuorten päävalmentajaksi. Sami alkoi miettiä asiaa ja kun hän sai ympärilleen sitoutuneen ryhmän, hän oli valmis tarttumaan haasteeseen. Samin, Jukan ja Ilpon myötä meillä on valmennuksessa äärimmäisen paljon näkemystä ja kokemusta pelistä ja pelaamisesta. Lisäksi Jarmo tuo ison lisän fysiikasta vasvaavana valmentajana, joka on mukana kaikissa joukkueen tapahtumissa.

Hieno mahdollisuus auttaa nuoria miehiä tekemään itsestään urheilijan

– Omasta kokemuksesta tiedän, että tämän ikäisten nuorten miesten valmentajana on hieno mahdollisuus vaikuttaa heidän tulevaisuuteen, auttaa heitä tekemään itsestään urheilijan. Siitä Samilla on huikea kokemus, kuinka tehdä itsestä urheilija ja kuinka elää kuin huipulle tähtäävä urheilija. Pelaajien ja pelin kehittäminen on tärkeää, mutta todella isossa osassa ovat seuran arvojen opettaminen ja juurruttaminen. Urheilullisuus, kuri, sitoutuminen, ne ovat KalPassa suuria arvoja, kertoo KalPan Liiga-joukkueen päävalmentaja Pekka Virta.

– Minulla on vahva näkemys, että Samilla yhdessä muun valmennusryhmän kanssa on kaikki se, mitä tarvitaan pystyäkseen kehittämään pelaajia yksilöinä ja viemään heitä eteenpäin kohti Liigan vaatimuksia, jotka ovat kovia.

Toimintatavat mahdollisimman lähelle Liiga-joukkuetta

Sami Kapasella on kokemusta pelaajana 918 NHL-ottelua, 445 SM-liigaottelua ja 128 A-maaottelua. Tällä kaudella hän toimi Nuorten SM-liigajoukkueen yksilövalmentajana.

– Olemme organisaatiossa keskustelleet akatemiamaisesta järjestelmästä, missä Nuorten joukkueessa koulitaan KalPan strategian mukaisesti yksilöitä edustusjoukkueeseen. Se, että kehitetään yksilöitä, ei ole pois joukkueena menestymisen mahdollisuuksista. Viedään yksilöitä eteenpäin, katsotaan pelaajille omat polut kehittymiseen, kehitetään heikkouksia ja hyödynnetään vahvuuksia, Sami Kapanen kertoo.

– Nuorten joukkueen toimintatavat tullaan tuomaan niin lähelle Liiga-joukkueen tapoja kuin mahdollista, valmennus, johtoryhmä, harjoitukset ja tapahtumat. Luodaan samanlainen ympäristö tehdä töitä, että siirtymisen kynnys Nuorten joukkueesta Liiga-joukkueeseen olisi matalampi, eikä uutta ja outoa kun pelin taso on Liigassa kovempi ja vaativampi.

– Pelitapaa viedään edustusjoukkueen suuntaan, mutta keskitymme ennenkaikkea henkilökohtaiseen taitotasoon. Kiekkovarmuutta ja luisteluvoimaa täytyy pystyä kehittämään.

Tämä on hieno mahdollisuus päästä auttamaan nuoria pelaajia

Jukka Hentusella on kokemusta pelaajana 38 NHL-ottelua, 75 KHL-ottelua, 227 Sveitsin NLA-liigan ottelua, 463 SM-liigaottelua ja 107 A-maaottelua. Viime kaudella hän toimi valmentajana C-Teamissa ja tällä kaudella B2 junioreiden joukkueessa.

– Tämä on hieno mahdollisuus päästä auttamaan nuoria pelaajia, joilla on Liigaan vielä pitkä tie. Kaikista juniorijoukkueista Nuorten joukkueen toiminta on aika lailla lähellä jo ammattilaistason tekemistä. Tämä tulee olemaan hyvin mielenkiintoista työtä, Jukka Hentunen näkee.

Kovaa kuntoa ja positiivista energiaa

Jarmo Malinen on ollut mukana yhteensä viitenä kesänä edustusjoukkueen fyysisen harjoittelun suunnittelussa sekä on toiminut Kapasen ja Tuomas Kiiskisen henkilökohtaisena fysiikkavalmentajana. Lisäksi hän on toiminut kuusi kautta päävalmentajana KalPan juniorijoukkueissa

– Tämä on suuri kunnia päästä tekemään töitä tällaisten herrojen kanssa, joilla on hurja kokemus pelaamisesta ja huippu-urheilijana elämisestä. Uskon siihen, että fyysisten ominaisuuksien kasvun myötä, kun urheilija on kovassa kunnossa, hän pystyy käyttämään paremmin myös päätään ja taitojaan. Kovaa ja oikein harjoittelemisen lisäksi positiivinen energia on hyvin tärkeää, Jarmo Malinen toteaa.

AnaGonda