Musiikki

Ruotsalaistähti Seinabo Sey Pori Jazzin uusia kiinnityksiä

Pori Jazzin ensi kesän ohjelmisto täydentyy kuudella esiintyjällä mm. ruotsalainen soul-komeetta Seinabo Sey, skotlantilainen soul- ja funk-yhtye Average White Band sekä norjalaiskokoonpano Jaga Jazzist.

(Kuva: Officialcharts.com)

Ruotsalaistähti Seinabo Sey Pori Jazzin. (Kuva: Officialcharts.com)

Ruotsalainen soul-komeetta Seinabo Sey, jo 1970-luvulla perustettu skotlantilainen soul- ja funkyhtye Average White Band ja norjalainen jazzia, elektronista musiikkia ja rockia yhdistelevä Jaga Jazzist ovat Pori Jazzin uusimmat kiinnitykset.

Seinabo Seystä povataan Ruotsin seuraavaksi maailmanlaajuiseksi tähtiartistiksi. Seinabo Sey julkaisi viime syksynä debyyttialbuminsa Pretend, jonka kypsä ote ja upeat kappaleet ovat keränneet kiitosta kansainvälisessä musiikkimediassa. Seinabo Sey esiintyy tänään tiistaina loppuunmyydyllä Helsingin Tavastialla.

Skotlantilainen soul- ja funk-yhtye Average White Band Yhdysvalloista esiintyy tulevana kesänä Pori Jazzissa. Yhtye on edustanut alan eurooppalaista osaamista ja lunastanut paikkansa rytmimusiikin ikonien joukosta. 1970-luvulla perustettu yhtye tunnetaan ehkä parhaiten Pick Up The Pieces -kappaleestaan, joka nousi aikanaan Yhdysvaltain Billboard-listan kärkeen, myi miljoonia kappaleita ja varmisti sittemmin asemansa rytmimusiikin kiistattomana klassikkona. Moni myöhempien aikojen yhtye on saanut vaikutteita Average White Bandin musiikista, minkä lisäksi itseironisesti nimetyn kokoonpanon kappaleita on samplattu lukemattomilla hiphop- ja r&b-kappaleilla.

Norjalaista Jaga Jazzistia ei ole nähty ikinä Suomessa, vaikka yhtyeen The Stix -albumilta (2003) löytyy jopa kappale nimeltä Suomi Finland. Suomalaisia faneja Jaga Jazzist on taatusti kerännyt jo uransa alkuvuosina, jolloin yhtye tuli tunnetuksi yhtenä niin kutsutun nu-jazz-liikkeen kiinnostavimmista yhtyeistä. Jaga Jazzistin tuorein albumi Starfire ilmestyi viime vuonna.

Uusia kiinnityksiä 51. kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmistossa ovat myös yhdysvaltalaiskitaristi Lionel Loueke trioineen, brittikokoonpano Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra sekä pianisti Kari Ikosen uuden Ikonostasis-projektin ensiesiintyminen.

Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi kesänä 14.–16. heinäkuuta.

Kuva: Officialcharts.com

Jokkeri