Ajankohtainen

Nykyiset videopelit ovat myös musiikin juhlaa

Nykypäivän videopelit ovat pelaamisen ja interaktiivisen videon lisäksi myös musiikin juhlaa.
ACS_Screen_Bracer
Tämän viikon tiistaina Helsingin Musiikkitalossa järjestetty pelimusiikkikonsertti ja Ubisoftin pari viikkoa sitten julkistama Assassin’s Creed Syndicate -toimintapeli ovat tästä malliesimerkkejä.

Assassin’s Creed Syndicate -toimintapelin huikean tunnelmallinen musiikki on julkaistu albumina useissa eri digitaalisen musiikin kanavissa, kuten Spotify, iTunes, YouTube ja Bandcamp. Musiikin säveltäjänä toimi Grammy-ehdokkuudellakin huomioitu Austin Wintory. Soitosta vastaa joukko huipputason soittajia, joiden vetovoimainen tulkinta tihkuu toisaalta herkkyyttä ja toisaalta taas alkukantaista energisyyttä. Yksityiskohdat nousevat esiin Sandy Cameronin ja Tina Guon kaltaisten virtuoosien soolo-osuuksissa.

Omintakeisesta ja epätyypillisestä sävellystavasta tunnettu Wintory pyrki sävellyksillään dramaattiseen ja kiihkeään tunnelmaan, joka osaltaan leimaa Assassin’s Creed Syndicate -pelimaailman jännittyneisyyttä. Samalla Wintory haluaa musiikillaan ilmaista pelin keskushahmojen Evie ja Jacob Fryen urhoollista ja ivallista luonnetta. Musiikki täydentää Assassin’s Creed -hahmokaksikon kuolettavaa tanssia, jossa nopeatempoinen ja taidokas taistelutyyli yhdistyvät saalistajan ja saalistetun tunnistettaviin rooleihin. Musiikin soinnut ja nuotit rytmittävät elämän ja kuoleman toisiinsa yhdistävää valssia, jossa leikkisyys ja väkivaltainen tunnelma kietoutuvat toisiinsa saumattomasti.

Wintoryn omana innoittajana sävellystyössä toimi 1800-luvun puolivälin musiikki, joka onkin pelin aikalaisteemaan sopivaa. Sävellyksissä kuullaan myös ajan henkeen ominaista kansanmusiikkia ja hymnejä, joita pelissä esittävät siinä nähtävät hahmot. Näin musiikki sulautuu kokonaisuuteen hienovaraisella tavalla tunnelmaa luoden.

Ubisoft on muutenkin kunnostautunut videopeliensä musiikin julkaisemisessa. Esimerkiksi UBILOUD-kanava YouTubessa on monipuolinen runsaudensarvi, josta löytyy useiden Ubisoftin julkaisemien pelien musiikit ilmaiseksi kuunneltavassa muodossa.

Assassin’s Creed Syndicate julkaistiin pelinä PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleille 23. lokakuuta. Samaan aikaan ilmestyi virallinen musiikkialbumi. Peli ilmestyy vielä Windows-tietokoneille 19. marraskuuta.

AnaGonda