MM-kisat: Tässä he ovat – kultaiset leijonat pelaaja pelaajalta!

Leijonien sensaatiomaisen kultajoukkueen pelaajat nostivat tasoaan turnauksen edessä.
Leijonat tekivät todellisen Bratislavan ihmeen murjoessaan kiinni kaikkien aikojen MM-kultaan. Japyh.com esittelee heidät kaikki.

Maalivahdit

30 Kevin Lankinen 24 vuotta (Rockford IceHogs AHL)
8 ottelua, 94,2%, ka. 1.50
Sympaattisella kumiukolla on jääkylmät hermot. Maaginen maalivahti, johon Leijonat tiesi voivansa luottaa, kun tulee vaikeaa. Ja sitä muuten tuli! Lankinen otti kahdessa viimeisessä pelissä tililleen yhteensä 76 torjuntaa. Jos luku kuulostaa laimealta, niin jokainen voi tallenteelta katsoa, että kuinka monta ”rällämarjaa”, kuten Noora Räty asian kenties ilmaisisi, hänelle noissa peleissä tuli. Sanoin sen jo eilen, mutta toistan sen tässä ja nyt: Lankisen suoritus etenkin pudotuspeleissä oli Suomen kiekkohistorian ikimuistoisin!

35 Veini Vehviläinen 22 vuotta (Oulun Kärpät)
1 ottelu, 89,7%, ka. 2.82
Kolmantena maalivahtina pääsi hieman yllättäen luukulle USA-tappiossa. Suoriutui mukiinmenevästi. Mestaruusjuhlien suorittamisessa jatkoi Niko Hovisen penseällä linjalla eikä edes ottanut munasuojia pois pelikassista saati koittanut tujauttaa tymäkkää ilmakitarariffiä ilmoille mestaruuspokaalilla. Siltä osin totaalinen pettymys.

45 Jussi Olkinuora 28 (Lahden Pelicans)
1 ottelu, 100%, ka. 0.00
Kakkosmaalivahti, joka poikkesi tolppien välissä nollaamassa Iso-Britannian niin tylysti, että häneen törmäsivät myös brexit-neuvottelut.

Puolustajat

4 Mikko Lehtonen 25 vuotta (HV71)
10, 1+6=7, 0 min, +5
Leijonien ykköspakki pelasi rautaisen turnauksen! On aivan naurettavaa, että kaksi kisajoukkueesta pudonnutta pakkia sekä Suomen mestarin seiskapakki ovat allekirjoittaneet NHL-sopimuksen, mutta Lehtonen on menossa Jokereihin. Olen sanonut sen ennenkin ja sanon vastakin, kunnes vääryys korjataan. Jos Lehtosen KHL-sopimuksessa ei ole NHL-pykälää, niin ”Bobin” on syytä heittää agentti niskaperse-otteella välittömästi lähimpään kierrätysastiaan.

7 Oliwer Kaski 23 vuotta (Lahden Pelicans)
10, 0+2=2, 4 min, +3
Vastustajien varustesponsorit diilistä riippuen joko hieroivat käsiään tai katsoivat kauhuissaan, kun Kaski kylvi materiaalista tuhoa ampumalla hirmukudillaan varmasti noin kuudetkymmenet polvisuojat käyttökelvottomiksi ja tusinan verran mailoja saunapuiksi. Tykki siis kyllä lähti, mutta liigakauden kuumin pakki ei saanut tähtäystä kalibroitua kovinkaan optimaaliseksi. Kiekollisesti kantoi roolinsa, mutta ei saanut kovasta yrityksestään huolimatta venytettyä maaliverkkoa. Jahka kehitys vain jatkuu, niin seuraavalla kerralla iskee sinne minne sattuu eniten, eli tulostaululle.

28 Henri Jokiharju 19 vuotta (Chicago Blackhawks NHL / Rockford IceHogs AHL)
10, 0+3=3, 2 min, +1
Jokihurja Junior oli toinen Leijonien NHL-pelaajista ja jäi joukkueen luonteeseen osuvasti taka-alalle. Oli yksi jätkistä ja täytti ruutunsa. Sikäli pettymys, että pakkipään kapellimestarin viitta oli tarjolla, mutta se ei vain tällä kertaa hänen harteilleen sopinut. Ei loistanut, mutta ei toisaalta myöskään pettänyt.

40 Petteri Lindbohm 25 vuotta (Lausanne HC NLA)
10, 2+1=3, 6 min, +2
Kehittynyt valtavasti Sveitsissä. Entisestä perusluudasta on kasvanut huippuviritetty malli, joka luutimisen lisäksi auttaa hyökkäyspäässä, täyttää veroilmoituksen, perkaa kalat, pelastaa kissat puusta ja puhuu seitsemää kieltä. Eli toisin sanoen aikas monipuolinen ukko on kyseessä. Pääsi puolivälierässä toteuttamaan monen suomalaisen unelman ja ampui tärkeän kavennusmaalin ruotsalaispakin perseen kautta sisään.

50 Miika Koivisto 28 vuotta (Moskovan Dynamo KHL)
10, 0+2=2, 2 min, +3
Tämän nimen kohdalla voisi kasuaalimpi katsoja pohtia, että ”kuka?”, kun Koivisto hoiti hommansa kuten pitikin ja kuten hän on maajoukkueessa tupannut tekemään. Pakkipään näkymättömän varma perussuorittaja piti vastustajat kurissa, katkoi syöttölinjat ja teki kaiken antamatta ainuttakaan haastattelua.

55 Atte Ohtamaa 31 vuotta (Oulun Kärpät)
10, 1+1=2, 4 min, +2
Uskomaton työrukkanen, joka olisi antanut varmasti pari sormea ja varvastakin sen eteen, että Leijonat veisi kultaa. Leijonien puolustuspään tärkein pianonkantaja. Näytti suuruutensa etenkin Venäjä-pelin loppuhetkillä peittäen ahterillaan Nikita Kucherovin viimeisen sekunnin laukauksen.

58 Jani Hakanpää 27 vuotta (Oulun Kärpät)
10, 1+1=2, 4 min, +4
Kovalla tunteella pelannut jykevä pakki oli yksi joukkueen hengen ilmentymistä. Mikään ei näyttänyt tuntuvan mahdottomalta Hakanpäälle, kun hän viiletti yhtenä hetkenä hyökkäyksen kärkenä ja toisena oli taas oman maalin edessä hyväilemässä vastustajaa poliisikoulusta pakit saaneen vartijan hellyydellä. Tämä tuskin on viimeinen kerta, kun Hakanpää ja Leijonat mainitaan samassa lauseessa.

70 Niko Mikkola 23 vuotta (San Antonio Rampage AHL)
10, 2+3=5, 0 min, +3
so, rohkea ja röyhkeä pakki on ns. ”tekevälle sattuu”-tyypin pelaaja, joka uskaltaa lähteä virkkaamaan erikoisempaakin kuviota, mutta aina välillä joutuu vähän purkamaan ja pakittamaan, mutta yhtälö jää aina positiivisen puolelle. Tähtihetkenä Ruotsi-pelin avausmaali ja tuuletus tonnin seteli-ilmeellä.

Hyökkääjät

12 Marko Anttila 34 vuotta (Helsingin Jokerit KHL)
10, 4+0=4, 4 min, +3
Leijonajoukkueen kapteeni. Marko ”Mörkö-Marko”Anttila, joka kummittelee vähintään kesän ajan kolmea maalivahtia ruotsalaisen Henrik Lundqvistin, venäjäläisen Andrei Vasilevskin sekä kanadalaisen Matt Murrayn unissa. Anttila on muuten ainoa pelaaja, joka on iskenyt kiekon kahdesti samassa finaalipelissä kaksinkertaisen Stanley Cup-voittaja Murrayn selän taakse. Runttasi vastustajan pakkeja niin syvälle laitaan, että heidät piti höyryttää irti. Neljä maalia, kaikki pudotuspeleihin, kaksi finaalissa ja kaikki maalit olivat joko tasoitus- tai voittomaaleja. Eihän tästä nyt enää puutu kuin se, että nuoremapana haaveeksi jäänyt NHL-sopimus kilahtaisi taskuun.

15 Arttu Ilomäki 27 vuotta (Rauman Lukko)
5, 1+1=2, 0 min +/-0
Ilomäki aloitti terävästi, mutta hiipui nopeasti ja antoi loppukisat näyttöjä lähinnä popcornin syönnissä. Pitää kuitenkin muistaa, että maajoukkuekutsu ylipäätään oli hänen kohdallaan jo kova juttu. Puhumattakaan itse kisoista. Tämä ei vielä ollut pelillisesti hänen vuotensa, mutta eiköhän Arttukin ollut pelin päätyttyä lopulta ilomäen miehiä.

19 Veli-Matti Savinainen 33 vuotta (Kunlun Red Star KHL)
10, 0+5=5, 0 min, +2
Leijonien joviaali seuramies, joka muisti poikkeuksetta ottaa jokaisen vastustajan huomioon ja kysellä kuulumiset. Nyt voi kesällä kultamitalin killuessa kaulassa sitten perata vastapuolen pelaajien kaveripyyntöjä Facebookissa. Taistelee omiensa puolesta vaikka nuoli päässä. Maali jäi tekemättä, mutta mitäpä moista murehtimaan. Semminkin kun sai kunnian tarjoilla Mörkö-Markolle kauniin kermaleivoksen mestaruusmaaliin.

20 Niko Ojamäki 23 vuotta (Tappara)
10, 1+3=4, 2 min, -2
Vahva jässikkä ja vääntäjä, jonka turnaus kiteytyy Venäjä-pelin loppuhetkien taisteluun. Ojamäki oli pariinkin kertaan jo vatsallaan, mutta ei luovuttanut, vaan sai sätkittyä kiekon pariinkin kertaan pois Jevgeni Malkinin lavasta. Valtava sisupussi, joka kuului nimettömän joukkueen näkymättömiin onnistujiin.

21 Juhani Tyrväinen 28 vuotta (HIFK)
9, 1+4=5, 8 min, +2
Että katsomosta sitten ykkösketjun keskelle? Sillä lailla. Yksi monista, monista äimistyttävistä kasvutarinoista, joita tämän kevään Leijonat olivat pullollaan. Ei juhlinut ehkä maaleilla, mutta piti huolen siitä vastustaja pystyi pelin jälkeen peilistä tarkistamaan iholtaan, että minkä merkkisellä mailalla Tyrväinen pelaa. Ei aina se näkynyt, mutta tuntui pomminvarmasti.

24 Kaapo Kakko 18 vuotta (TPS)
10, 6+1=7, 0 min, +10
Kaapeli ei häikäissyt vielä harjoituspeleissä, mutta kisojen alkupuoliskon aikana ravisteli koko turnausta hurrikaanin lailla. Loppua kohden tehohanat menivät umpeen, mutta pelin taso ei juuri heilahdellut. Yksi kisajoukkueen tärkeimmistä pelaajista voitti nyt siis 13 kuukauden sisään kolmessa ikäluokassa MM-kultaa ollen tärkeä osa jokaista joukkuetta ja kaikki tämä ennen NHL-varausta. Hieman jopa hyytää ajatella, että mitä Kakko onkaan vajaan kymmenen vuoden kuluttua, kun hän on pelaajana parhaassa iässä?

25 Toni Rajala 28 vuotta (EHC Biel-Bienne NLA)
10, 1+4=5, 2 min, +/-0
Ilomäen tavoin loistava aloitus, mutta vajosi sivuosan esittäjäksi, jolle ei montaa repliikkiä kirjoiteta. Antoi kisojen avauspelissä ihanan hävyttömän syötön Kakon läpiajomaaliin, mutta sen jälkeen väläykset vähissä.

27 Eetu Luostarinen 20 vuotta (KalPa)
4, 0+0=0, 2 min, -1
Pelasi hyvin, kunnes polvi sanoi kuuluvasti ”POKS!” matsissa Iso-Britanniaa vastaan. Kisat päättyivät kesken, mutta eiköhän Luostariselle tarjoilla kannusta pari puuduttavaa huikkaa torijuhlan lomassa.

41 Joel Kiviranta 23 vuotta (Vaasan Sport)
9, 2+1=3, 0 min, +1
”Mikä ihmeen Kiviranta?”, kysyttiin ennen kisojen alkua. ”Mitkä ihmeen kisat?”, kysytään nyt. Nostan käden pystyyn. Vaikka pidän Kivirantaa hyvänä pelaajana, ei hänellä olisi ollut mitään asiaa minun kisajoukkueeseeni. Mutta siellä se Vaasan Sportin ukko vain meni änärijätkien joukossa kuin kala vedessä, eikä ihmetellyt, katsellut tai kysellyt. Senkun meni vain ja oli osa Leijonien äärimmäisen tärkeään rooliin noussutta nelosketjua.

65 Sakari Manninen 27 vuotta (Helsingin Jokerit KHL)
10, 2+9=11, 6 min, +10
Sataseittemänkytä senttiä silkkaa wolframia! Pikkumiehen päätä ei paljoa palele. Heittää jääkaappipakastimia katolleen lähinnä huvikseen, blokkaa vetoja ja siinä sivussa kynäili itsensä ikiajoiksi suomalaisten sydämiin. Ruotsi ottelun uskomattomat 1+3 ja jatkoaikamaali, jonka Manninen ampui ihan SINNE, jäävät taatusti useammankin aivokudoksiin filminauhalle, jota ei mikään kumi pyyhkäise pois.

71 Kristian Kuusela 36 vuotta (Tappara)
7, 1+1=2, 0 min, +1
Mestarijoukkueen ikäpresidentti debytoi kisoissa vasta 36-vuotiaana, mutta miksipä sitä turhaan pitäisi nuorena kloppina poiketa nauttimassa puolivälierätunnelmasta, kun voi hypätä suoraan mestarijengin kelkkaan sitten kun ylipäätään hyppää? Auringonvarma suorittaja, jolla ei taatusti keppi tärise kovassa paikassa.

76 Jere Sallinen 28 vuotta (Örebro HK SHL)
9, 1+0=1, 4 min, +2
Työn raskaan raataja komennettiin sentteriksi Luostarisen loukkaannuttua ja selvisi tehtävästään upeasti. Täydellinen roolipelaaja, joka olisi pelannut vaikka pakkina, molarina tai jos Leijonat olisi sitä tarvinneet, olisi varmasti jäykistänyt kroppansa ja tarjonnut itseään varamailaksi. Muistutti nuoremmille rystykudin käyttökelpoisuudesta Ranska-pelissä.

82 Harri Pesonen 30 vuotta (SCL Tigers NLA)
10, 4+3=7, 0 min, +9
No, Pesonen kuuluu sitten niihin näkyviin onnistujiin. 2015 oli jo lähellä debyyttiä, mutta koki kohtaloista karuimman ja joutui viimisenä miehenä rannalle kisoista. Tämä varmasti korvaa sen, sekä uran kaikki tolppakudit, kaikki elämän varrella saadut pakit ja rusennetut tulosvetolaput. Aloitti kisat hieman hitaalla liekillä, mutta sen jälkeen roihahti. Ruotsi-pelin hyppymaski sekä finaalin maali ja blokatut kudit jäävät mieleen elävimpinä yksityiskohtina Pesosen upeasta turnauksesta.

91 Juho Lammikko 23 (Florida Panthers NHL / Springfield Thunderbirds AHL)
7, 0+0=0, 0 min, +/-0
Kisajoukkueen kanadalaisin hymy kuuluu nelosketjun sentterille. Koitti leirillä kärkiketjussa, mutta Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen päätti nopeasti, että NHL-mies lyödään nelosketjun liimamieheksi ja ratkaisu kannatti. Huilasi pari peliä loukkantumisen takia, mutta palasi askiin kreivin aikaan ja oli mestarijoukkueen tärkeitä lenkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *