Musiikki

Jalometallin ohjelma täydentyy kotimaisella laadulla

Jalometalli -festivaali on kiinnittänyt Kalmah, Demilich, Wolfheart, Warmath, Burning Point, Torture Pulse ja Justice Theory -yhtyeet tulevana kesänä pääesiintyjä 8. – 9.7.2016 Oulun Kuusisaaressa.
jalometalli16 yhtyeet
Jalometalli on kiinnittänyt seitsemän kovaa kotimaista bändiä tulevan kesän festivaalimeininkeihin. Niiden etunenässä lavalle kipuaa pudasjärveläinen Kalmah. Perinteikkään melodisen death metalin edustaja on sekoittanut kitarariffien ilotulitukseensa myös hyvin sinfonisia elementtejä ja persoonallisia pohjoispohjalaisia tunnelmia. Kalmah valmistelee parhaillaan kahdeksatta studioalbumiaan sekä kiertää aktiivisesti kevään aikana ympäri Itä-Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Yhtye vieraili edellisen kerran Jalometallissa vuonna 2008.

Melodisen death metalin juhlaa lisää Wolfheart, jota luotsaa metallin monitoimimies Tuomas Saukkonen. Wolfheartin talvisen jäätävää tunnelmaa huokuva musiikki tuo oivallisen viilentävän lisän helteisen heinäkuun festivaalitunnelmaan. Wolfheartissa nähdään myös oululaisverta, sillä bändin lead-kitaristina toimii Mors Subitasta ja Eternal Tears of Sorrow’sta tuttu Mika Lammassaari.

Myös Kuopio on jälleen vahvasti edustettuna Jalometallissa, kun teknisen death metalin kotimainen pioneeri Demilich nähdään jälleen pohjoisemmilla leveyksillä. Yhtye oli merkittävä osa suomalaisen death metalin kehitystä 1990-luvun alussa. Satunnaisten paluukeikkojen ohessa Demilich aktivoitui jälleen viime vuonna ja sen alkuperäisestä kokoonpanosta ovat edelleen mukana kitaristi Aki Hytönen, rumpali Mikko Virnes sekä laulaja-kitaristi Antti Boman.

Kuopiolainen Warmath puolestaan edustaa kotimaisen speed metalin ensimmäistä aaltoa. Bändi syntyi vuonna 1986, kun Damage-yhtyeen jäsenet sekä myöhemmin Suburban Triben laulajana ja Tuska-festivaalin promoottorina tunnettu Jouni Markkanen yhdistivät voimansa. Yhtye julkaisi 1990-luvun alussa albumin ja EP:n, mutta hajosi pian niiden jälkeen. Warmath teki paluun tämän vuoden alussa ja kunnioittaa perinteikkäällä materiaalillaan myös Jalometallia.

Oululaista paikallisväriä täydentävät viime vuonna uudet studioalbumit julkaisseet melodisen heavy metalin lähettiläs Burning Point sekä kalmankatkuinen death metal -ryhmä Torture Pulse. Lisäksi kotimaisen uuden sukupolven vanhakantaisen heavyn ja thrash metalin vinkeitä tarjoaa jyväskyläläinen Justice Theory.

Metallimusiikin erikoistapahtuma Jalometalli viettää tulevana kesänä 15-vuotisjuhlia. Tapahtuman pääesiintyjinä soittavat yhdysvaltalainen Anthrax ja ruotsalainen Sabaton. Aiemmin Jalometalliin ovat varmistuneet lisäksi At the Gates, The Haunted ja Spiritual Beggars sekä kotimaiset Swallow the Sun, Moonsorrow, Convulse, True Black Dawn ja ainutkertaisen jäähyväiskeikan tekevä Thyrane. Lisää esiintyjiä julkaistaan maaliskuun aikana.

AnaGonda