Ajankohtainen

Far Cry Primalin teknologia on alkukantaisen tehokasta – osa 4

Ihmiskunnan nousu muiden eläinten joukosta hallitsevaksi lajiksi ei tapahtunut käden käänteessä eikä varsinkaan ilman älyä ja teknologisia oivalluksia. Far Cry Primal -toimintapelin juttuvinkkisarjan viimeisessä osassa perehdytään kivikautisiin aseisiin – sekä todellisiin että luovaa vapautta ottaviin sellaisiin.

Mammutit. Jääkauden jättiläiset -näyttely, museokeskus Vapriikki 2016.

Mammutit. Jääkauden jättiläiset -näyttely, museokeskus Vapriikki 2016.

MUISTUTUS HUOMISESTA!
Far Cry Primal ja museokeskus Vapriikin Jääkauden jättiläiset -näyttely järjestävät yhteistyössä aikuisten teemapäivän 24. helmikuuta. Kyseisenä päivänä voivat yli 18-vuotiaat museovieraat ja lehdistö tutustua uuteen näyttelyyn sekä kokea Far Cry Primal -toimintapelin kautta näyttelyeläimet elävinä omassa ympäristössään. Teemapäivänä klo 15–18 lehdistö voi tutustua kokonaisuuteen veloituksetta ja tavata myös Vapriikkiin vuoden päästä avautuvan Suomen pelimuseon edustajia.

Kivikauden aseet: Ihmisen ruumiinrakenne soveltuu monenlaiseen toimintaan. Aivan kuten muutkin kädelliset lajit, ihmisen fysiologia soveltuu niin kahdella jalalla kävelyyn ja juoksuun, mutta myös kiipeilyyn, hyppäämiseen, kyyristymiseen ja moneen muuhun liikkeeseen, johon useimmat eläinmuodot eivät yksinkertaisesti kykene. Vaikka ihminen ei ole lajeista nopein tai vahvin, monipuolisuus on ihmisten todellinen voimavara – tietenkin yhdessä älykkyyden kanssa.

Älyn ohella kenties tärkein ominaisuus liittyy kuitenkin käsiin, sillä juuri sormet mahdollistavat erilaiset tarttumiset, otteet ja pienimuotoiset liikkeet. Eleet ja liikkeet, joiden ansiosta monenlaiset materiaalit ja muodot taipuvat ihmiskäsissä työkaluiksi ja aseiksi.

Vaikka aivan jokaisella eläinlajilla, myös ihmisellä, on omat luonnolliset keinonsa taisteluun, ovat erilliset aseet olleet tärkeässä asemassa ihmisen menestymisessä. Voisi jopa sanoa välttämättömässä, sillä pelkin kynsin ja hampain ei kaadettaisi mammuttien tapaisia isoja kasvissyöjiä, saati taisteltaisi karhun kaltaisia petoja vastaan. Mutta millaisin asein kivikautiset ihmiset taistelivat?

Jääkauden jättiläiset -näyttely museokeskus Vapriikki tammikuu 2016.

Jääkauden jättiläiset -näyttely museokeskus Vapriikki tammikuu 2016.

Kenties aivan ensimmäisiä apuvälineitä olivat käteen otettavat kovat esineet, kuten irtokivet. Näille luonnollista jatkoa oli sitoa kova ja mieluiten terävä esine varteen kiinni, kuten puunoksaan tai eläimen reisiluuhun. Näin saatiin aikaiseksi nuija, joka oli kirjaimellisesti jotain kättä pidempää ja samalla huomattavasti vaarallisempi ase kuin pelkkä nyrkki. Hieman samaan tapaan on kehittynyt keihäs, joka on soveltunut sekä lyönti- että heittoaseeksi. Teräväkärkinen kivi tai myöhemmin pronssikärki ovat mahdollistaneet keihään kaltaisen keksinnön.

Far Cry Primalin kivikautinen ihminen osaa hyödyntää myös jousta ja nuolta, jolloin metsästäminen onnistuu etäältä ja vieläpä melko äänettömästi. Tämä onkin välttämättömyys esimerkiksi lintuja ja muuta nopeaa riistaa metsästettäessä. Vaikka jousen kantomatka ei ole järin pitkä, se antaa ylivertaisen edun etäällä olevaan kohteeseen nähden. Olipa kyse sitten toisesta eläimestä tai vihollisheimon metsästäjästä, nuoli ja jousi ovat edustaneet muinaisihmisen teknologian huippua.

Far Cry Primalin maailmassa kenties mikään vihollinen ei ole niin vaarallinen kuin toinen ihminen. Näitä vastaan pelimaailman kivikautinen ihminen on keksinyt luovia apuvälineitä, kuten esimerkiksi vihollisen päälle heitettävän ampiaispesän tai raivotautia aiheuttavaa myrkkykaasua. Vaan mikäpä olisi kivikautiselle ihmiselle niin tärkeä työkalu ja ase kuin tuli? Valloilleen päästettynä tuli voi sytyttää kokonaisia metsäpaloja, mutta jo yksittäisenä soihtuna tuli on aseista hurjimmasta päästä. Kun tuli valjastetaan nuolenkärkiin, yhdistyy kaksi vaarallista teknologista kehitysaskelta toisiinsa saumattomasti.

Vapriikki-museon Jääkauden jättiläiset -näyttelyssä nähdään jääkautisten eläinten lisäksi myös arkeologisia löytöjä, esineitä ja luita. Näyttely onkin sekoitus luonnontiedettä, arkeologiaa ja historiaa, aina muinaisista ihmisistä eläimiin asti.

Lisätietoja internetissä

Jääkauden jättiläiset -näyttelysivusto
Suomen pelimuseo

AnaGonda