Ajankohtainen

Far Cry Primal tutustuttaa pelaajansa kivikauden eläimiin – osa 2

Jää- ja kivikaudella hallitsivat eläimet, jotka ovat enää vain etäinen muisto. Näihin tutustutaan niin museokeskus Vapriikissa kuin myös helmikuun lopussa julkaistavassa Far Cry Primal -pelissä. Peliaiheisen juttusarjan toisessa osassa tutustutaan pelin monimuotoiseen eläinkuntaan.

Jääkauden jättiläiset -näyttely, museokeskus Vapriikki 2016. Tiedotuskuvat.

Jääkauden jättiläiset -näyttely, museokeskus Vapriikki 2016. Tiedotuskuvat

Far Cry Primalin kivikautinen ajanjakso vie pelaajansa Orosin maahan, jossa ihmiskunta ei suinkaan edusta luomakunnan huippua. Kivikautisen ajanjakson eläimet olivat isoja ja pelottaviakin olentoja. Ne olivat ihmisroduille paitsi uhka, myös ainutlaatuinen mahdollisuus. Tuon aikakauden ihminen etsi ruokansa suurelta osin luonnosta marjojen ja kasvien muodossa, mutta myös lihalla oli merkittävä osa orastavan metsästäjäkulttuurin ravinnossa. Erilaiset kasvissyöjät olivatkin haluttuja metsästettäviä paitsi lihansa myös turkistensa ansiosta.

Far Cry Primalin pelimaailman eläinkuvastossa kasvissyöjistä merkittävimpiä ovat valtavat laumaeläimet, kuten mammutit, villasarvikuonot ja hirvet. Vaikka näistä jokaisella on toki omanlaisensa käytösmallinsa ja ruokavalionsa, näitä kaikkia yhdistää valtava koko ja sen myötä vaarallisuus ihmiselle. Vaikka kasvissyöjät eivät sinänsä tietenkään metsästä ihmisiä helpon saaliin toivossa, ovat esimerkiksi edellä mainitut sarvikuonot valtavan kokoisina ja vahvoina eläiminä varteen otettava vastus alkeellisesti aseistetulle ihmiselle. Toisaalta oikealla tavalla lähestyen ja eläimiä oikein kohdellen osa näistä suurista eläimistä on myös koulutettavissa ihmisen ratsuiksi ja kumppaneiksi Far Cry Primalin seikkailullisessa maailmassa.

Suurpedot, kuten sudet, sapelihammastiikerit ja luolaleijonat ovat täysin oma lukunsa pelimaailman alkukantaisessa ympäristössä. Vaikka näistäkin lihansyöjistä osa on koulutettavissa ihmisen puolelle ja avuksi matkan varrella, nämä pedot tarjoavat myös todellisia vaaran hetkiä ja uhkaavia selviytymistilanteita käydessään saaliin toivossa ihmisten kimppuun. Vaikka ihmiset eivät aseidensa ja myöhemmin myös tulenkäyttönsä ansiosta olekaan suupaloina aivan helpoimmasta päästä, vaaraa vähättelevä ihmispolo saattaa kohdata päivänsä päättymisen juurikin moisen pedon kynsissä ja hampaissa.

Far Cry Primalin eläinmaailma ei tietenkään rajoitu vain suuriin eläimiin, sillä maailman monipuolinen kirjo näkyy myös linnuissa ja esimerkiksi näätäeläimissä. Näilläkin on oma vaikutuksensa maailman tapahtumissa ja mahdollisuutensa oikein käytettynä myös apuna ihmiselle itselleen. Vai miltä kuulostaisi luontoa ylhäältä käsin tarkkaileva pöllö tai jopa aseeksi taipuva mehiläispesä aggressiivisine hyönteisineen?

Vapriikin Jääkauden jättiläiset -näyttely puolestaan esittelee näitä eläimiä aidonkokoisina ja lähietäisyydeltä. Esimerkiksi villamammutit saattoivat painaa jopa 3 000 – 6 000 kiloa ja aikuinen mammutti söi päivittäin noin 180 kiloa kasvisruokaa. Näyttelyssä on tarjolla tukeva tietopaketti jääkauden luonnosta ja olosuhteista, maailman vanhimmasta tunnetusta taiteesta ja ihmisten elämästä. Jääkauden jättiläiset -näyttely on sekoitus luonnontiedettä, arkeologiaa ja historiaa.

Seuraavassa juttuvinkissä tutustumme paremmin Orosin maailman ihmisiin, heimoihin ja kulttuureihin.

Jääkauden jättiläiset 29.1.-14.8.2016 näyttely Vaprikissa

Vapriikissa on esillä 29.1.-14.8.2016 näyttely, joka vie kävijän matkalle jääkauteen. Nyt pääsee kasvokkain niin mammutin, sapelihammaskissan kuin villasarvikuononkin kanssa! Jääkauden jättiläiset on koko perheen näyttely, joka johdattaa toisenlaiseen maailmaan, jääkauden maisemiin 20 000-30 000 vuoden taakse.

Far Cry Primal ja museokeskus Vapriikin Jääkauden jättiläiset -näyttely järjestävät yhteistyössä aikuisten teemapäivän 24. helmikuuta. Kyseisenä päivänä voivat yli 18-vuotiaat museovieraat ja lehdistö tutustua uuteen näyttelyyn sekä kokea Far Cry Primal -toimintapelin kautta näyttelyeläimet elävinä omassa ympäristössään. Teemapäivänä klo 15–18 lehdistö voi tutustua kokonaisuuteen veloituksetta ja tavata myös Vapriikkiin vuoden päästä avautuvan Suomen pelimuseon edustajia

Suomen pelimuseo

Suomen pelimuseo avautuu museokeskus Vapriikissa tammikuussa 2017. Se esittelee monipuolisesti suomalaista pelikulttuuria ja kertoo, kuinka digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi ja kehittyi vuosien saatossa.

Suomen pelimuseo rakennetaan osin joukkorahoitusvaroin. Sen syksyllä 2015 päättynyt rahoituskampanja keräsi yli 85 000 euroa ja on Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun tähän asti menestynein hanke. Joukkorahoituksen ansiosta kävijät pääsevät myös kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museoon rakennetaan muun muassa pelihalli, jossa kokeiltavana on peliautomaatteja 1970­-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen.

Muutamia suomalaisia pelejä on jo nyt esillä Vapriikissa osana Mediamuseo Rupriikin uutta näyttelyä.

Lisäätietoja internetissä

• Far Cry Primalin virallinen sivusto täältä.
• Jääkauden jättiläiset virallinen sivusto täältä.
• Suomen pelimuseon virallinen sivusto täältä.

Jokkeri