Ajankohtainen

Far Cry Primalin ihminen on alkukantainen selviytyjä – osa 3

Vaikka ihmiskunta on tehnyt teknologisia ja kulttuurisia harppauksia vuosituhansien varrella alati kiihtyvällä vauhdilla, tietyt samankaltaisuudet yhdistävät meidät yhä kivikautiseen ihmiseen. Tämänkertaisessa juttuvinkissä tutustutaan Far Cry Primalin kivikautisiin ihmisiin ja pelimaailman eri hahmoihin.
FCP_Screen_Udam
Far Cry Primal -pelistä on juuri julkaistu myös 11 minuuttia pitkä dokumenttielokuva, joka avaa ihmisheimojen ja keskeisten pelihahmojen luomisen taustaa. Dokumentissa perehdytään eri heimojen kieliin, eleisiin, ulkonäöllisiin eroihin kuin myös näiden kulttuurieroihin ja syntysijoihin. Ohessa kuullaan niin pelintekijöiden, näyttelijöiden kuin myös kielitieteilijöiden roolista Far Cry Primal -pelin ihmishahmojen luomisessa ja taustoissa.

Far Cry Primal – Bringing The Stone Age to Life [EUROPE]
Jos Youtube-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Far Cry Primal: Kivikauden ihmiset

Orosin kivikautinen maailma on luonnonkaunis ja pitkälti koskematon ympäristö. Teknologia, saasteet tai sodat eivät ole turmelleet luontoa, jossa kasvit, eläimet ja ihmiset elävät rinnakkain. Niin ihmiset kuin eläimetkin elävät lähinnä alkukantaisten viettiensä ajamina, tietynlaisesti seesteistäkin elämää. Seesteisyyden vastapainona on kuitenkin karu selviytymiskamppailu, jossa vain vahvimmat ja neuvokkaimmat yksilöt selviytyvät.

Vahvimman selviytymisestä puhuttaessa on tärkeää ymmärtää, ettei kyse ole vain fyysisestä voimasta ja ylivertaisuudesta. Sosiaalinen kanssakäynti sekä kielen ja kulttuurin kehittyminen ovat olleet tärkeässä asemassa ihmisen kehittymisessä ja pärjäämisessä muutoin ylivoimaisilta vaikuttavia kanssaeläimiä vastaan. Sosiaalisen käytöksen myötä muutoin heikommat yksilöt ovat voineet muodostaa yhteisöjä, kuten klaaneja ja heimoja. Näin älykkyyden ja yhteistyön voimin vahvemmat pedot on voitu nujertaa niin hengissä selviytymisen kuin ravinnonhankinnan ja arvokkaiden turkisten hankkimisen nimissäkin.

Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin nähtävissä, miten erilaisten kulttuurien erot ovat johtaneet ihmisheimojen välisiin kahakoihin, riitoihin tai jopa suoranaisiin sodanjulistuksiin asti. Myös Orosin maailmassa elää useita heimoja, joista jokaisella on omat käytöstapansa ja selviytymiskeinonsa.

Far Cry Primalissa pelaajan ohjastama keskushahmo Takkar kuuluu vähemmän sodanhaluiseen Wenja-heimoon. Wenja on kuitenkin Orosissa altavastaajan asemassa, kun kilpailevat Udam- ja Izila-heimot hallitsevat maata raaoilla tavoillaan tai teknologisella ylivertaisuudellaan. Wenjan etuna on taito pärjätä hyvin eläinten kanssa, joka voikin olla avain menestykseen kahinoissa muita heimoja vastaan.

Väkivaltainen ja barbaarinen Udam-heimo on vihamielinen kaikkia muita kohtaan, eikä vähiten kannibaalisuutensa takia. Udameille kaikki liha on yhdenvertaista – kunhan se kelpaa syötäväksi. Udam hallitsee Orosia voimalla ja väkivallalla, eikä se anna sijaa rauhanomaiselle lähestymistavalle.

Izila edustaa heimokolmikosta kehittyneintä. Maanviljelyksen lisäksi Izila-heimossa on järjestäytynyt uskontokultti ja kehittyneitä rakennustaitoja, joilla heimo osoittaa ylivertaisuuttaan muita kohtaan. Valitettavaa muiden heimojen kannalta on kuitenkin se, että Izilalle muiden heimojen orjuutus ja jopa elävältä polttamien ovat täysin sallittua ja normaalia toimintaa.

Vapriikki-museon Jääkauden jättiläiset -näyttelyssä nähdään jääkautisten eläinten lisäksi myös arkeologisia löytöjä, esineitä ja luita. Näyttely onkin sekoitus luonnontiedettä, arkeologiaa ja historiaa, aina muinaisista ihmisistä eläimiin asti.

Far Cry Primal -sarjan viimeisessä juttuvinkissä tutustumme tarkemmin Orosin ihmisten aseisiin ja teknologiaan.

Jääkauden jättiläiset Vapriikissa on esillä 29.1.-14.8.2016 näyttely, joka vie kävijän matkalle jääkauteen.
• Jääkauden jättiläiset virallinen sivusto täältä.

Jokkeri