Pelinurkka

Assassin’s Creed Syndicaten historia on myös asiantuntijan mieleen

Ubisoftin julkaisema Assassin’s Creed Syndicate -toimintapeli on täynnä historiaa ja viktoriaanisen Lontoon aitoa tunnelmaa.
Jos Youtube-upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.
Tätä mieltä on myös aiheen oikea asiantuntija, dosentti Maria Salenius, joka on brittiläisen kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopiston Nykykielten laitoksella. Dosentti Salenius kommentoi peliä seuraavasti:

Pelissä esitetty Lontoo on vakuuttava. Englannissa 1800-luku oli romaanimuotoisen kertomakirjallisuuden vahvaa nousuaikaa, ja tämä kirjallisuus on jättänyt meille paljon valaisevaa aikalaiskuvausta. Pelimaailma herättää taitavasti henkiin Lontoon kaupunkinäkymän ja tunnelman. Se vastaa hyvin kirjallisuuden luomia odotuksia.

Tämän päivän näkemystämme viktoriaanisesta ajasta ohjaa vahvasti kolme kirjallisuudenlajia. Näistä ensimmäinen on varhaisviktoriaaninen goottilainen romaani mysteereineen ja tummine sävyineen, jota edustavat sellaiset klassikot kuin Mary Shelleyn Frankenstein ja Bram Stokerin Dracula. Charles Dickensin kaupunkikuvauksissa on puolestaan erityisesti esillä köyhä kansanosa ja lasten kohtalot, joulutarinoita unohtamatta. Kolmantena lajina on Arthur Conan Doylen Lontoota hienosti esittelevät Sherlock Holmes -salapoliisitarinat.

Näitä kaikkia luetaan paljon edelleen alkuperäismuodossa, ja niistä toteutetaan myös erilaisia versioita ja adaptaatioita uudempaan aikaan. Kuitenkin alkuperäisteoksia yhdistävä tummanpuhuva sävy säilyy usein myös uudemmissa versioissa ja luo sen periviktoriaanisen tunnelman, jonka helposti tunnistamme. Näiden perusteella viktoriaanisesta Lontoosta esitetty kuva onkin usein sävyltään tumma, ja rehellisesti sanoen olin odottanut pelin aiheen pohjalta, että sama tummuus olisi vallitsevana myös siinä. Tämän hieman synkän kuvauksen lisäksi pelimaailmassa tuntuu kuitenkin olevan osaltaan läsnä myös se valoisampi ja myönteisempi Lontoo. Se usein unohdetaan, mutta juuri siinä näkyy kaupungin kauneus ja arkkitehtuurin loisto.

Historialliset rakennukset on tarkasti ja huolellisesti toteutettu, ja kaupunkiin sijoitetussa arkielämässä on runsaasti aidon vaikutelman antavia historiallisesti oikeita yksityiskohtia. Pelissä esiintyvät historialliset henkilöt on toteutettu tunnettujen yleistysten pohjalta. Ne edustavat ehkä ensisijaisesti hieman karrikoiden tarinaa itsestään, mutta tärkeintä kai lieneekin, että ne perustuvat tunnistettaviin kuviin ja kuvauksiin. Näin historiallinen kaupunki saa myös aidot asukkaat. Oli hauska huomata, että pelissä on mukana myös paljon samoja ei-kirjallisia henkilöitä, joita tuon esille omilla luennoillani, vaikka opiskelijoita joskus ihmetyttääkin, miksi puhumme Marxista, Darwinista tai Florence Nightingalesta.

Pelimaailman Lontoo vaikuttaa kovin aidolta, ja sen lisäksi sanoisin, että se tarkkoine yksityiskohtineen on omiaan herättämään pelaajan kiinnostuksen itse kaupunkia ja sen historiaa kohtaan.

Assassin’s Creed Syndicate -toimintapeli

Assassin’s Creed Syndicate -toimintapelissä viktoriaanisen Lontoon kauniit ja arkkitehtonisesti upeat maisemat yhdistyvät aikakauden ihmisiin ja teknologiaan valloittavalla tavalla. Teollistumisen aika tehtaineen, laivoineen ja koneineen tuo pelisarjan upeasti kokonaan uudelle ajanjaksolle. Pelin juoni keskittyy Evie ja Jacob Fryen salamurhaajakaksosiin, jotka taistelevat paremman ja vapaamman Lontoon puolesta. Edessä on pitkä, verinen ja haastava taistelu rikkaita aristokraatteja vastaan poljetun ja alistetun työväen puolesta.

Pelissä törmätään useisiin historiasta tunnettuihin henkilöihin. Alexander Graham Bell, suuri skottilaiskeksijä ja puhelimen kehittäjä, on mukana luomassa apuvälineitä salamurhaajakaksikolle. Kommunismin isänä ja työläisten oikeuksien puolustajana tunnettu Karl Marx puolestaan ajaa sankarikaksikon asiaa taistelussa sortoa vastaan. Älymystöä edustamassa ovat evoluutioteorian isä Charles Darwin ja tarkkasilmäinen aikalaiskirjailija Charles Dickens. Eikä unohtaa tule Florence Nightingalea, naista, jonka ansiosta sairaanhoito muuttui oikeaksi ammatiksi. Ehkä suurimpana vaikuttajana mukana on itse kuningatar Victoria, jonka yli 60-vuotisen hallintokauden aikana nähtiin Lontoon teollistuminen ja jolta viktoriaaninen aikakausi lopulta sai myös nimensä.

Maailman tunnetuimman sarjamurhaajan, Viiltäjä-Jackin, karmiva tarina on myös mukana Assassin’s Creed Syndicate -pelin universumissa. Lisäksi PlayStation 4 -pelaajat pääsevät tutkimaan The Dreadful Crimes -tarinoiden outoja murhia kymmenessä ainutlaatuisessa tehtävässä.
ACS_Render_VistoriaMarxBell
Assassin’s Creed Syndicate on julkaistu sekä PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleille että Windows-tietokoneille. Pelin ikäraja on PEGI 18.

Lisätietoja

• Lontoon esittelyvideo tästä.
• Historiallisten hahmojen esittelyvideo tästä.
• Viiltäjä-Jackin esittelyvideo tästä.

AnaGonda