Ajankohtainen

Yllättävät faktat Volodymyr Zelenskyista – tiesitkö näitä?

Yllättäviä tietoja Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyista. Tiesitkö näitä?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, 44, on maan kuudes presidentti. Hän on istunut Ukrainan presidenttiä vuodesta 2019 lähtien.

Lapsuus ja nuoruus

Volodymyr Oleksandrovytš Zelenskyi syntyi 25. tammikuuta 1978 Kryvyi Rih, Ukrainan SNT, Neuvostoliittossa. Hän syntyi juutalaiseen perheeseen. Hänen äidinkielensä on venäjä. Hänen isänsä on kybernetiikan professori ja äiti insinööri. Lapsena hän asui neljä vuotta Mongoliassa Erdenetissa, jossa hänen isänsä työskenteli. Hän valmistui oikeustieteilijäksi Kiovan kansallisen taloustieteen yliopiston toimipisteestä Kryvyi Rihssa, mutta ei ole kahden kuukauden harjoittelua lukuun ottamatta työskennellyt päätoimenaan juristina. Sen sijaan hän keskittyi sittemmin viihdealalle.

Tuotantoyhtiö

Zelenskyi perusti vuonna 2003 tuotantoyhtiön Kvartal95:n, joka on tuottanut useita menestyssarjoja ja järjestää komediakiertueita. Hän on tullut kuuluisaksi televisiosarjasta Kansan palvelija (ukr. Слуга народу, Sluha narodu), jossa hän esittää historianopettaja Vasyl Holoborodkia, joka valitaan sattumalta maan presidentiksi. Hän on myös toiminut ääninäyttelijänä, esimerkiksi suositun Paddingtonin äänenä elokuvan Paddington 2:ssa ukrainankielissä versiossa. Sekä Angry Birds -elokuvassa vuonna 2016 Redin äänenä.

Avioituminen ja lapset

Volodymyr Zeleskyi ja Kryvyi Rihiläinen arkkitehtuuri Olena Zelenska menivät naimisiin 6.9.2003. Heidän tyttärensä Oleksandra syntyi vuonna 2004 ja poika Kyrylon vuonna 2013. Zelenska ja Volodymyr Zeleskyi olivat koulukavereita lapsuudessa, mutta he eivät olleet tuttuja. Zelensky sanoi kerran tuntevansa monia hänen luokkatovereistaan, mutta ei Zelenskaa itse.

Politiikka ura

Zelenskyi oli ehdokkaana Ukrainan presidentinvaaleissa 2019 joulukuussa rekisteröimänsä Kansan palvelija -puolueen sitoutumattomana ehdokkaana. Zelenskyi sai ensimmäisellä kierroksella 30 prosenttia äänistä ja istuva presidentti Petro Porošenko 17 prosenttia. Ensimmäisellä kierroksella Zelenskyi ei kampanjoinut, hän ei julkaissut vaaliohjelmaa, antanut haastatteluja eikä osallistunut vaalikeskusteluihin. Ennen toista äänestyskierrosta Zelenskyi ja Porošenko kohtasivat yhdessä vaaliväittelyssä. He syyttivät toisiaan hämäristä liiketoimista. Zelenskyin vaaliteema oli korruption vastustaminen, mutta hän puhui myös paljon Ukrainan sodan lopettamisesta. Zelenskyi sai liki 73 prosentin äänivoiton. Zelenskyi on istunut Ukrainan presidenttiä vuodesta 2019 lähtien.

Zelenskyi astui virkaansa Ukrainan presidenttinä 20. toukokuuta 2019 ja ilmoitti heti virkaanastujaispuheessaan hajottavansa maan parlamentin. Samalla hän kertoi tulitauon saamisen Itä-Ukrainaan olevan hänen ensimmäinen tehtävänsä. Ukrainan parlamenttivaaleissa heinäkuussa 2019 presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue sai enemmistön. Puolue sai Ukrainan parlamentin 450 paikasta 251.

Zelenskyi ja Venäjän presidentti Putin tapasivat 2019

Zelenskyi tapasi joulukuussa 2019 Pariisissa ensimmäisen kerran Venäjän presidentti Vladimir Putinin, ja he sopivat muun muassa tulitauosta, vankien vaihdosta ja uusien rajanylityspaikkojen luomisesta. Suuria poliittisia kysymyksiä ei kuitenkaan käsitelty. Näitä ovat Venäjän ja sen tukemien joukkojen vetäminen pois Itä-Ukrainasta ja vaalien järjestäminen. Kokousta pidettiin silloin merkittävänä, koska rauhanprosessi oli ollut täydellisesti pysähdyksissä yli kolme vuotta.

Hänen vauraus

Zelenskyista on tullut vauras: hän ilmoitti omaisuusilmoituksessa omistavansa kuusi asuntoa Ukrainassa ja yhden Lontoossa. Lisäksi hänellä tiettävästi on 3,8 miljoonan euron arvoinen 15-huoneinen huvila Italiassa Forte dei Marmiassa.

Japyh.com