Ajankohtainen

Monella on harhakäsityksiä sähköpotkulautojen säännöistä – kertaa perusopit

Osalla tiellä liikkujista on käsitys, jonka mukaan operaattorien vuokraamilla sähköpotkulaudoilla ajettaisiin jalankulkijan sääntöjen mukaan. Näin ei kuitenkaan ole. Perussäännöt tulee kerrata ennen kuin lähtee liikenteen sekaan sähköpotkulaudan päällä.Eri kaupungeissa operaattoreiden vuokralle tarjoamat sähköpotkulaudat kuuluvat ajoneuvolain pykälän 29 tarkoittamiin kevyisiin sähköajoneuvoihin. Tieliikennelain pykälässä 52 määrätään, että kevyttä sähköajoneuvoa ajettaessa on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteita.

Toisin sanottuna sähköpotkulaudat vertautuvat ajettaessa polkupyörään. Laudoilla, joissa on rakenteellinen 25 km/h maksiminopeus, ajetaan pyörätiellä tai jos sellaista ei ole, ajoradan reunassa. Kuten pyöräillessäkin, vain alle 12-vuotiaat voivat ajaa jalkakäytävällä.

Näin ajat risteyksessä sähköpotkulaudalla

Sähköpotkulaudalla tien saa ylittää suojatietä pitkin ajamalla. Samalla tulee kuitenkin väistää ajoradan liikennettä samoin kuin pyörällä ajaessa. Autoa siis väistetään, ellei sille ole merkitty väistämisvelvollisuutta tai ellei se ole kääntymässä.

– Pyörätiellä tai ajoradalla ajaessa väistetään oikealta tulevaa ajoneuvoa, jos ei muuta ole merkein osoitettu. Kun sähköpotkulaudan reitti risteää suojatien kanssa, sähköpotkulautailija antaa ylittävälle jalankulkijalle tietä, toteaa komisario Hannu Kontola.

Risteyksessä on näytettävä suuntamerkki. Jos itse sähköpotkulaudassa ei ole vilkkua, suuntamerkki näytetään kädellä.

Huolellisella ajolla ja pysäköinnillä luodaan turvaa muillekin

Sähköpotkulaudoilla toisen ihmisen kuljettaminen on kielletty. Kuva: PIXABAY.COM

Kevyen sähköajoneuvon kuten sähköpotkulaudan puikoissa kuljettaja on tietenkin selvin päin. Päihtyneenä ajamisella voi olla vakavat seuraukset paitsi kuljettajalle, myös sivullisille. Myös muut ajokuntoon liittyvät seikat, kuten väsymys tai huonovointisuus, ovat este turvalliselle ajamiselle.

Kontola muistuttaa myös siitä, että sähköpotkulaudoilla toisen ihmisen kuljettaminen on kielletty.

– Toisen henkilön kyytiin ottaminen vaikeuttaa oleellisesti laudan turvallista käsittelyä ja vaarantaa näin liikenneturvallisuutta. Rangaistuksena kyyditsemisestä voidaan laudan kuljettajalle kirjoittaa liikennevirhemaksu.

Sähköpotkulauta pysäytetään ja pysäköidään siten, että ei aiheuta vaaraa muulle liikenteelle. Lautaa ei saa siis jättää niin, että muut kulkijat voisivat törmätä siihen. On myös otettava huomioon esimerkiksi näkörajoitteiset kulkijat, jotka voivat kompastua huolimattomasti pysäköityyn ajoneuvoon.

Lähde: Poliisi.fi

Japyh.com