Ajankohtainen

Kuningatar Elisabet II tänään hallitsijana 70 vuoden ajan

95-vuotiaan kuningatar Elisabetin pitkää uraa juhlistetaan Britanniassa pitkin vuotta.Japyh.com esittelee nyt kuningatar Elisabet II:sta mielenkiintoisia faktoja, joita ei kovinkaan moni välttämättä tiedä. Onko lukijoiden joukossa kuninkaallisfaneja?

12 yllättävää faktaa kuningatar Elisabet II:sta hänen kruunajaistensa vuosipäivänä

 1. Tänään, helmikuun 6. päivänä, tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun vietettiin kuningatar Elisabet II:n kruunajaisia. Kuningatar Elisabet II on tällä hetkellä maailman pisimpään vallassa ollut valtionpäämies sekä kaikkien aikojen pisimpään vallassa ollut Britannian (tai Englannin) hallitsija.
 2. Elisabet II on ainoa Britannian kansalainen, joka ei tarvitse ajokorttia ajellakseen. Hänellä ei myöskään ole passia.
 3. Englannin kuningatar Elisabet on kuningatar Victorian isänpuoleisen lastentyttärentytär. Victoria on myös prinssi Philipin kaukainen serkku.
 4. Kuningattarella on tarkka alkoholirutiini. Elisabetin kerrotaan nauttivan sitruunasiivulla koristellun gin ja dubonnet -drinkin ennen lounasta, viiniä itse lounaalla ja kuivan martinin sekä samppanjaa illalla. Viime aikoina lääkärit ovat tosin rajoittaneet juomista terveysongelmien vuoksi.
 5. Elisabetin tyypillinen aamiainen on yksinkertainen ja kevyt: hänen kerrotaan syövän kulhollisen maissihiutaleita Darjeeling-teen kera. Illallisella kuningatar suosii riistaa vihannesten kera ja välttelee hiilareita. Entiset kokit ovat paljastaneet, että kuningattaren pöydässä ei koskaan tarjota valkosipulia, jota hän vihaa. Harvoin edes sipulia.
 6. Kuningattaren kerrotaan olevan yläluokkaisesta kartanoelämästä kertovan Downton Abbey -sarjan suuri fani. Elisabetin omaa elämää kuvaavaa The Crownia hovin jäsenet eivät ole myöntäneet katsovansa.
 7. Elisabet ei koskaan käytä sukunimeä. Virallisessa allekirjoituksessa hän käyttää muotoa Elizabeth R. R-kirjain tulee latinan sanasta regina eli kuningatar.
 8. Värikkäistä asuistaan tunnetun kuningattaren lempivärin uskotaan olevan sininen. Tämä on tulkittu yksinkertaisesti siitä, että hän käyttää sinisiä vaatteita paljon muita enemmän.
 9. Elisabet on hauskempi kuin ulospäin näyttää. Piispa Michael Mann lipsautti kerran julkisuuteen, että ”kuningattaren imitaatio Concorde-lentokoneen laskeutumisesta on yksi hauskimmista asioista koskaan”.
 10. Elisabet ei koskaan käynyt koulua, vaan häntä opetettiin kotona. Kuningatar puhuu englannin lisäksi sujuvaa ranskaa, kuten monet perheen jäsenet.
 11. Elisabet on omistanut elämänsä aikana yli 30 corgia, joista moni oli ensimmäisen koiran Susanin jälkeläisiä. Vuonna 1999 uutisoitiin, että eräs palvelija oli jäänyt kiinni viskin tarjoilusta Elisabetin koirille hassuttelumielessä, mikä johti tittelin ja palkan alenemiseen
 12. Kuningatar Elisabet II (Elizabeth Alexandra Mary) on syntynyt huhtikuun 21. päivänä vuonna 1926, mutta kotimaassaan hänen virallista syntymäpäiväänsä juhlitaan kesäkuussa. Itseasiassa ympäri kansainyhteisöä syntymäpäivää vietetään eri päivinä; kukin valtio on itse määrittänyt juhlapäivän. Australiassa jopa osavaltioiden välillä on eroja.

 

AnaGonda