Ajankohtainen

3 erikoista jouluperinnettä

Suomalaiset jouluperinteet ovat meille tuttuja. Maailmalla juhlaan liittyy monenlaisia tapoja, joista osa voi kummastuttaa.

Hevosen kallo kiertää katuja Walesissa

Walesissa maaseudulla valitaan jouluisin joku kylän asukkaista pukeutumaan Mari Lwydiksi eli “harmaaksi hevoseksi”.

Valittu pitelee edessään hevosen kalloa kepin nokassa ja vetää päällensä valkoisen lakanan. Sitten hän vaeltaa kaduilla seurueensa kanssa laulaen lauluja.

Perinne juontuu 1800-luvulta, mutta nykyisin se elää enää muutamissa Walesin kolkissa.

 

Ukrainassa kuusi koristellaan hämähäkinseiteillä

Ukrainalainen joulukuusi on yleensä kuorrutettu hämähäkeillä ja seiteillä. Epätavallisten koristeiden sanotaan tuovan onnea, eikä suotta.

Vanhan tarinan mukaan hämähäkit pelastivat köyhän naisen joulun: Naisella oli niin vähän rahaa, ettei hän voinut ostaa koristeita perheen kuuseen.

Kun hän heräsi jouluaamuna, hämähäkit olivat kutoneet kuuseen kimaltelevia seittejä.

 

Pieniä ja suuria liekkejä Gävlen olkipukilla

Gävlen pukki on ensimmäisenä adventtisunnuntaina Gävlen kaupunkiin pystytettävä jopa 13 metriä korkea olkipukki. Vähintään yhtä tunnettu kuin on tämä vuodesta 1966 jatkunut perinnekin, on ollut olkipukin kohtalo tulla poltetuksi tai muulla tavoin tuhotuksi ennen joulua. Niistä 54 kerrasta kun olkipukki on pystyttetty, se on onnistuttu tuhoamaan 37 kertaa. Viimeksi näin kävi vuonna 2016 jolloin pukki sytytettiin tuleen vain muutama tunti avajaisseremonian jälkeen.

Japyh.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.